Υπεραξίες για την ιδιωτικοποίηση από το άνοιγμα της ΔΕΠΑ στις ΑΠΕ

Υπεραξίες για την ιδιωτικοποίηση από το άνοιγμα της ΔΕΠΑ στις ΑΠΕ
Δευτέρα, 01/02/2021 - 12:46

Την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη της κίνηση στον τομέα των ΑΠΕ καθώς εγκρίθηκε η είσοδός της με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας North Star, που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά ισχύος 500MW στη Δ. Μακεδονία. Πίσω από τη North Star βρίσκεται μια μεγάλη διεθνής δύναμη στην αγορά της πράσινης ενέργειας με την οποία η ΔΕΠΑ θα συνεργαστεί.

Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του ΔΣ της εταιρείας να προχωρήσει στο πλαίσιο του business plan 2020 – 2024 στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών της ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι εκτός από την είσοδο στην πράσινη ενέργεια, η ΔΕΠΑ πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 500MW με διάρκεια 20 ετών, προσθέτοντας εν δυνάμει στο portfolio της εταιρείας ακόμη μία δραστηριότητα.

Στόχος της στρατηγικής που έχει υιοθετηθεί στο πλαίσιο του νέου business plan είναι η ΔΕΠΑ να διαφοροποιήσει προϊόντα και υπηρεσίες και να μετατραπεί σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία, με αυξημένη καθετοποίηση και ισχυρή παρουσία όχι μόνο στην αγορά του φυσικού αερίου αλλά και στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Μέσω των κινήσεων αυτών η διοίκηση της ΔΕΠΑ επιδιώκει να προσδώσει ισχυρές υπεραξίες και άρα να αυξήσει τη συνολική αξία της εταιρείας, η οποία ως γνωστόν τελεί υπό αποκρατικοποίηση.

Ειδικά για τον τομέα των ΑΠΕ, η ΔΕΠΑ έχει θέσει ως στόχο να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 200MW επενδύοντας πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω και από άλλες πράσινες τεχνολογίες όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο και στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε πρόσφατα ως ιδρυτικό μέλος στην "Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο" με στόχο τη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Τέλος στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της η ΔΕΠΑ εστιάζει επίσης στην ανάπτυξη εφαρμογών υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (small scale LNG) αλλά και στην επέκταση της χρήσης του LNG ως καυσίμου στην ναυτιλία.

Του Χάρη Φλουδόπουλου . capital.gr