Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας τινάζει στον αέρα αδειοδοτημένες επενδύσεις και εκθέτει τη χώρα

Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας τινάζει στον αέρα αδειοδοτημένες επενδύσεις και εκθέτει τη χώρα
Παρασκευή, 29/01/2021 - 14:34

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε πλήθος επενδυτών η επιθετική στάση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας απέναντι στην ανάπτυξη των επενδύσεων ΑΠΕ.

Με μια σειρά ανακοινώσεων, οι οποίες - από τους επενδυτές - κρίνονται ως «εχθρικές» απέναντι στην επιχειρηματικότητα, η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να στείλει στον «κάλαθο των αχρήστων» τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ετοιμάζεται να κινηθεί δικαστικά κατά επενδυτών, ακυρώνει άδειες και απειλεί να διώξει ξένες και ελληνικές επενδύσεις, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση που το Μεγαρο Μαξίμου οφείλει να αντιμετωπίσει χωρίς χρονοτριβή.

Τα ζητήματα των εμπλοκών που δημιουργούν οι τοπικοί παράγοντες, που αγνοούν το Χωροταξικό, έχει αναδείξει κατ επανάληψη το iEidiseis.gr. Τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση τορπιλίζουν τόσο το ΕΣΕΚ όσο και την δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Το τελευταίο επεισόδιο έρχεται από την Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας η οποία αγνοώντας το γεγονός ότι υπάρχει Χωροταξικό, δηλώνει «αντίθετη απέναντι στην άναρχη ανάπτυξη επενδύσεων ΑΠΕ», σε μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με θέμα, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση για μεγάλες επενδύσεις πλωτών φωτοβολταϊκών εντός της Λίμνης Πολυφύτου.

Μάλιστα, με μια κίνηση - έκπληξη - αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να προταθεί στο αρμόδιο Υπουργείο η αναστολή αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών Α.Π.Ε. και η μη έγκριση νέων, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και εγκριθεί το σχέδιο χωροταξικού πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας, αγνοώντας επιδεικτικά ότι Χωροταξικό υπάρχει ήδη στην Ελλάδα από το 2008 καθώς και πληθώρα Νόμων βάση των οποίων αδειοδοτούνται και υλοποιούνται επενδύσεις ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των οποίων προτείνει την αναστολή αδειοδότησης και υλοποίησης.

Εκτός αυτού δείχνει να αγνοεί τελείως ότι στο ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464/2008) αναφέρεται ότι αυτό υπερισχύει απέναντι τυχόν περιφερειακών χωροταξικών. Τίθεται ευλόγως το ερώτημα εάν έχουν επίγνωση της κατάστασης και όλων αυτών που εισηγούνται και αποφασίζουνε.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί πολλά ερωτήματα η πρόταση για «πάγωμα» και αναστολή αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ, σε μια περιοχή που είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η οποία σύντομα θα χρειαστεί νέες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο, πως η κυβέρνηση διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού έχει επισπεύσει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης για το 2023.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι απολιγνιτοποίηση το 2023 και συγχρόνως ναρκοθέτηση κάθε επενδυτικής προσπάθειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις επίμαχες περιοχές, το μόνο το οποίο μπορούν να διασφαλίσουν είναι τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε «μαύρη τρύπα» με δεκάδες χιλιάδες ανέργους, οικονομική υστέρηση και ερήμωση.

Παρόλα αυτά, απέναντι στην κοινή λογική και βεβαίως στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς η Περιφέρεια αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα όπου η ίδια επιθυμεί, επικαλούμενη «εντοπιότητα» και να αφήσει στην ουρά άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές ή ακόμα και να κινηθεί δικαστικά απέναντί τους. Αυτές οι απόψεις όταν εκφράζονται από επίσημα θεσμικά όργανα πέραν του ότι είναι επικίνδυνες, εκθέτουν τη χώρα και λειτουργούν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει, είτε αυτός είναι από την Ελλάδα είτε ακόμα χειρότερα από το εξωτερικό. Για να καταστεί σαφές το μέγεθος του παραλογισμού, η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας για προτίμηση στους ντόπιους επενδυτές, ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή του MoU της ΔΕΗ με την γερμανική RWE για επενδύσεις στις ΑΠΕ, η οποία έγινε υπό την αιγίδα της ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, στη σχετική απόφαση της Περιφέρειας γίνεται λόγος για: «Διεκδίκηση προτεραιότητας επενδύσεων ΑΠΕ από τοπικούς επενδυτές και με την επιφύλαξη της Περιφερειακής αρχής για χρήση ένδικων μέσων σε περιπτώσεις ήδη αδειοδοτημένων επενδύσεων ΑΠΕ που τεκμηριωμένα βλάπτουν το αναπτυξιακό απόθεμα της περιοχής».

Εκτός αυτού ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, είχε επαφές στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπου ανακοίνωσε ότι έφτιαξε μια δική του άτυπη ομάδα μηχανικών για τον χωροταξικό σχεδιασμό... Παραμένει άγνωστο τι του απάντησε ο αρμόδιος υπουργός, αλλά και τι του απάντησε στις υπόλοιπες προτάσεις του.

«Ήδη έχω συγκροτήσει μια άτυπη ομάδα μηχανικών, συνεργατών μου. Διατρέχουμε όλη την περιφέρεια για να βρούμε χώρους τους οποίους θα προτείνουμε στον χωροταξικό σχεδιασμό που γίνεται και θα ολοκληρωθεί και αυτός μέχρι τέλος Φεβρουαρίου για την Περιφέρειά μας ως χώρους υποδοχής των επενδύσεων. Από την πλευρά μας γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε οι ημερομηνίες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να συμπέσουν με την ολοκλήρωση του χωροταξικού πλαισίου της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να ενσωματωθούν τέτοιες χρήσεις γης στο χωροταξικό που θα αποκτήσει για πρώτη φορά η Περιφέρειά μας» είπε ο ίδιος, φανερώνοντας τις κινήσεις που κάνει.

Με δεδομένες λοιπόν τις αβελτηρίες και τις παθογένειες που αντί να αμβλύνονται πολλαπλασιάζονται, μένει να φανεί κατά πόσο η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και η κυβέρνηση συνολικά θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα ομαλό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον για πληθώρα επενδυτών που βλέπουν στην Ελλάδα έναν πιθανό επενδυτικό προορισμό.

https://www.ieidiseis.gr/