Kriegers Flak: Εγκαταστάθηκε η πρώτη ανεμογεννήτρια στο υπεράκτιο αιολικό έργο της Βαλτικής

Kriegers Flak: Εγκαταστάθηκε η πρώτη ανεμογεννήτρια στο υπεράκτιο αιολικό έργο της Βαλτικής
Πέμπτη, 28/01/2021 - 14:09

Εγκαταστάθηκε η πρώτη ανεμογεννήτρια στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Kriegers Flak, ισχύος 600 MW, στη Βαλτική Θάλασσα.

Το αιολικό πάρκο κατασκευάζεται από την Vattenfall, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής υπεράκτιων αιολικών έργων στη Δανία θα αποτελείται από 72 ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa.

Παρά τα εμπόδια που υπάρχουν λόγω Covid-19, η κατασκευή του Kriegers Flak προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ενώ το πάρκο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2021.

Σημειώνεται ότι τα μεμονωμένα μέρη των ανεμογεννητριών συναρμολογούνται στο λιμάνι της Ροέν στο νησί Bornholm της Δανίας και στη συνέχεια αποστέλλονται σε τέσσερα σύνολα στο θαλάσσιο εργοτάξιο.

Ο διευθυντής της Vattenfall της Δανίας, Jacob Nørgaard Andersen, δήλωσε:

«Είμαστε περήφανοι που η πρώτη από τις πολλές ανεμογεννήτριες στο Kriegers Flak είναι τώρα στη θέση της και έτοιμη να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Αναμένουμε ότι τα νοικοκυριά και η βιομηχανία θα δεχτούν μία από τις επόμενες ημέρες την πρώτη ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από την ανεμογεννήτρια. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στο έργο, λαμβάνει χώρα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και είναι φανταστικό να βλέπεις το υπεράκτιο αιολικό πάρκο να διαμορφώνεται. Η εγκατάσταση ακολουθεί τη χορήγηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Δανική Υπηρεσία Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα».

Η επικεφαλής του της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Vattenfall, Catrin Jung, δήλωσε:

«Το Kriegers Flak συμβάλλει σημαντικά στη σκανδιναβική περιοχή στον στόχο μας να για μία ζωή απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα στην σκανδιναβική περιοχή. Είναι ένα μοναδικό έργο που ενσωματώνει την υπεράκτια αιολική παραγωγή και τη διασύνδεση μεταξύ δύο χωρών - της Δανίας και της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί ότι η εκμετάλλευση του τεράστιου δυναμικού της Βαλτικής Θάλασσας για υπεράκτια αιολική ενέργεια κερδίζει πλέον έδαφος. Σε σύγκριση με το 2019, η Kriegers Flak θα αυξήσει τη δανική παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά 16%, ένα ποσοστό ικανό να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 600.000 δανικών νοικοκυριών».