Vattenfall: Μελέτη για ανάπτυξη μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Σουηδία

Vattenfall: Μελέτη για ανάπτυξη μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Σουηδία
Πέμπτη, 21/01/2021 - 14:29

Η Vattenfall και η σουηδική παραγωγός καυσίμων Preem ξεκίνησαν μια μελέτη για παραγωγή υδρογόνου μεγάλης κλίμακας στη Σουηδία, απαλλαγμένου από ορυκτά καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη θα εξετάσει τις ευκαιρίες για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής στο διυλιστήριο στο Lysekil.

Ο στόχος της Preem είναι να παράγει 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βιοκαυσίμων έως το 2030, κάτι που μπορεί φέρει μείωση εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών έως και 12,5 εκατομμύρια τόνους, που ισοδυναμεί με περίπου το 20% των συνολικών εκπομπών της Σουηδίας.

Αυτή η μετατόπιση της παραγωγής θα απαιτήσει σημαντική παροχή υδρογόνου. Για αυτόν τον λόγο, οι Vattenfall και Preem αποφάσισαν να εξετάσουν τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών υδρογόνου της Preem με υδρογόνο που θα παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού.

Η μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, δεν θα εξετάσει μόνο την παραγωγή υδρογόνου, αλλά και τη μελλοντική ηλεκτρική τροφοδότηση του διυλιστηρίου. Εάν η μελέτη αποδειχθεί θετική, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι ο σχεδιασμός για την κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης ηλεκτρόλυσης στο διυλιστήριο Lysekil, ισχύος μεταξύ 200 MW και 500 MW.

Ο επικεφαλής της βιώσιμης ανάπτυξης της Preem, Peter Abrahamsson, δήλωσε:

«Η αυξημένη παραγωγή βιοκαυσίμων είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της συνολικής, μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής στρατηγικής της Preem. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε σκληρά για τη μείωση των εκπομπών. Η επένδυση σε υδρογόνο χωρίς ορυκτά θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για την παραγωγή περισσότερων βιοκαυσίμων, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές στα διυλιστήρια μας».

Ο επικεφαλής στρατηγικής του Vattenfall, Andreas Regnell, πρόσθεσε:

«Είμαστε πολύ θετικοί απέναντι στη συνεργασία μας και κάνουμε το επόμενο βήμα με την Preem. Η μεταφορά χωρίς ορυκτά είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς εστίασης για τη μείωση του ενός τρίτου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Σουηδία».