Nel: Το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να είναι τόσο οικονομικό όσο τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025

Nel: Το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να είναι τόσο οικονομικό όσο τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025
Πέμπτη, 21/01/2021 - 13:46

Η νορβηγική εταιρεία Nel, η οποία κατασκευάζει τεχνολογία υδρογόνου μηδενικών εκπομπών, θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της το 2021 για να καταστήσει τα προϊόντα της ανταγωνιστικότερα από άποψη κόστους.

Σχετικά με τη Nel, πρόκειται για μία εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρολύτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από νερό και όχι από ορυκτά καύσιμα, καθώς και εξοπλισμό τροφοδοσίας υδρογόνου.

Το υδρογόνο, που χρησιμοποιείται επί του παρόντος κυρίως στη διύλιση πετρελαίου και στην παραγωγή αμμωνίας για λιπάσματα, θεωρείται το πιθανό μελλοντικό πράσινο καύσιμο, καθώς δεν παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο στόχος της Nel είναι να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες να παράγουν πράσινο υδρογόνο στα 1,5 δολάρια ανά κιλό το 2025 κάτι που μπορεί να συναγωνιστεί τις εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων, σε σύγκριση με τα 2,5 έως 4,5 δολάρια ανά κιλό το 2019.

Αναφέρεται ότι το «πράσινο» υδρογόνο απαιτεί τη χρήση ηλεκτρόλυσης για να χωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Πρόκειται για μια ακριβή μέθοδο σε σύγκριση με την εξαγωγή υδρογόνου από φυσικό αέριο ή άνθρακα και η εύρεση ενός τρόπου για να επιτευχθεί αυτό οικονομικά, αναφέρεται συχνά ως το «ιερό δισκοπότηρο» της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Με στοιχεία από: Reuters