Έκθεση: Η παραγωγή καθαρού υδρογόνου είναι κάτι εφικτό

Έκθεση: Η παραγωγή καθαρού υδρογόνου είναι κάτι εφικτό
Τετάρτη, 20/01/2021 - 16:03

Μια νέα έκθεση σχετικά με τους τρόπος αποανθρακοποίησης του υδρογόνου, δημοσιεύθηκε από το Συμβούλιο Υδρογόνου (Hydrogen Council). Σύμφωνα με την έκθεση η το υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι κάτι το εφικτό και από οικονομική και από περιβαλλοντική άποψη.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος παραγωγής υδρογόνου για την επίτευξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα .Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια προσέγγιση που να αξιοποιεί περιφερειακούς πόρους και να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαφορετικών τρόπων παραγωγής.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί τόσο η μείωση των εκπομπών, όσο και η μείωση του κόστους, συμβάλλοντας τελικά στην αποανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος και στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η έκθεση του Συμβουλίου Υδρογόνου παρέχει νέα δεδομένα με σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται μέσω διαφορετικών τρόπων παραγωγής υδρογόνου.

Για παράδειγμα, το «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με ανανεώσιμη ενέργεια επιτυγχάνει τις χαμηλότερες εκπομπές. Από την άλλη το «μπλε» υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο με υψηλό ρυθμό δέσμευσης CO2 και αποθήκευσης μπορεί να επιτύχει επίσης χαμηλές εκπομπές, εάν χρησιμοποιηθούν οι βέλτιστες τεχνολογίες και ακολουθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές.

Επιπλέον, η ανάλυση αναφέρει ότι εάν αυξηθεί η χρήση υδρογόνου, μπορούν να γίνουν σημαντικές μειώσεις εκπομπών, από 60-90% ή και περισσότερο, σε σύγκριση με τις συμβατικές λύσεις με βάση τα ορυκτά καύσιμα