Orsted: Τελική επενδυτική απόφαση για πιλοτικό έργο υδρογόνου στη Δανία

Orsted: Τελική επενδυτική απόφαση για πιλοτικό έργο υδρογόνου στη Δανία
Τετάρτη, 20/01/2021 - 13:52

Η Orsted έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για το δανικό πιλοτικό έργο H2RES , το οποίο θα χρησιμοποιήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.

Το συγκεκριμένο έργο, ισχύος 2 MW το οποίο θα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, θα παράγει περίπου 1000 κιλά ανανεώσιμου υδρογόνου καθημερινά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδότηση των οδικών μεταφορών στην Μεγάλη Κοπεγχάγη και στο νησί Σέλαιν ή Ζηλανδία.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή υδρογόνου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2021 και θα είναι το πρώτο έργο ανανεώσιμου υδρογόνου της Orsted σε λειτουργία.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orsted και διευθύνων σύμβουλος για τον υπεράκτιο τομέα, Martin Neubert, δήλωσε:

«Θεωρούμε το ανανεώσιμο υδρογόνο και άλλα βιώσιμα καύσιμα ως ακρογωνιαίους λίθους στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και το H2RES θα συνεισφέρει με βασικά διδάγματα στη μετατροπή των φιλόδοξων στόχων της Ευρώπης για ανανεώσιμο υδρογόνο σε μια νέα βιομηχανική ιστορία επιτυχίας».

Αναφέρεται ότι το έργο H2RES θα μελετήσει πώς να συνδυάσει καλύτερα έναν ηλεκτρολύτη που θα τροφοδοτείται από υπεράκτια αιολική ενέργεια, χρησιμοποιώντας δύο ανεμογεννήτριες των 3.6 MW της Orsted στο Avedøre Holme.

Ο Αντιπρόεδρος της Orsted και επικεφαλής των δραστηριοτήτων υδρογόνου Anders Nordstrøm δήλωσε:

«Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της Δανίας για την αποανθρακοποίηση».

«Το H2RES είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας και θα μας επιτρέψει να αποδείξουμε πώς η υπεράκτια αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με την ηλεκτρόλυση μπορεί να οδηγήσει στην αποανθρακοποίηση».