Siemens Gamesa και Siemens Energy θα αναπτύξουν ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου μέσω της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Siemens Gamesa και Siemens Energy θα αναπτύξουν ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου μέσω της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Πέμπτη, 14/01/2021 - 13:36

Η Siemens Gamesa και της Siemens Energy πρόκειται να συνεργαστούν με σκοπό να συνδυάσουν την τεχνολογία τους στον τομέα της αιολικής ενέργειας και υδρογόνου σε μια προσπάθεια αποανθρακοποίησης της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα συνεργαστούν στην ανάπτυξη μίας λύσης που θα ενσωματώνει πλήρως έναν ηλεκτρολύτη σε μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια, ως ένα ενιαίο συγχρονισμένο σύστημα για την άμεση παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αναφέρεται ότι η Siemens Gamesa σκοπεύει να προσαρμόσει την υπεράκτια ανεμογεννήτριά της SG 14-222 DD, για να ενσωματώσει σε αυτή ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης.

Έτσι, μέσω της λύση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας-υδρογόνου θα παράγεται πράσινο υδρογόνο χρησιμοποιώντας μια συστοιχία ηλεκτρολυτών που βρίσκεται στη βάση του πυλώνα των ανεμογεννητριών.

Με αυτή την τεχνολογία, οι απώλειες ηλεκτρικού ρεύματος μειώνονται στο ελάχιστο, ενώ μια «σπονδυλωτή» προσέγγιση διασφαλίζει την αξιόπιστη και αποτελεσματική επιχειρησιακή ρύθμιση για μια λύσης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και υδρογόνου.

Ο συνδυασμός τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί από τις δύο εταιρείες θα χρησιμεύσει ως δοκιμαστική βάση για την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας και οικονομικά αποδοτικής παραγωγής υδρογόνου. Αυτό θα γίνει αποδεικνύοντας την αξιόπιστη και αποτελεσματική εφαρμογή των ανεμογεννητριών σε συστήματα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η εταιρείες πρόκειται να κάνουν μία ολοκληρωμένη επίδειξη της συγκεκριμένης λύσης έως το 2025-2026.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa, Andreas Nauen, δήλωσε:

«Η εμπειρία και η ηγετική μας θέση για περισσότερα από 30 χρόνια στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της Siemens Energy στους ηλεκτρολύτες, αποτελεί μία ένωση λαμπρών μυαλών και τεχνολογιών αιχμής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι οι ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αποανθρακοποίηση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και η συνδυασμένη δυναμική της αιολικής ενέργειας και του υδρογόνου σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό και για τις βιομηχανίες που εξαρτώνται απόλυτα από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch, πρόσθεσε:

«Μαζί με τη Siemens Gamesa, είμαστε σε μια μοναδική θέση να αναπτύξουμε αυτή τη λύση που αλλάζει το παιχνίδι. Είμαστε η εταιρεία που μπορεί να αξιοποιήσει την εξαιρετικά ευέλικτη τεχνολογία ηλεκτρολύτη και να δημιουργήσει και να επαναπροσδιορίσει το μέλλον της βιώσιμης παραγωγής υπεράκτιας ενέργειας. Με αυτή την τεχνολογία, το δυναμικό των περιοχών με άφθονο υπεράκτιο άνεμο θα καταστεί προσιτό για την οικονομία υδρογόνου. Είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε αιολική ενέργεια, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αποτύπωμα άνθρακα στην οικονομία».