Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Δανίας και Ολλανδίας για ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού κόμβου

Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Δανίας και Ολλανδίας για ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού κόμβου
Τρίτη, 15/12/2020 - 13:53

Η Δανία και οι Κάτω Χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), σκιαγραφώντας μία πιθανή κοινή δέσμευση για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών κόμβων που θα συνδέουν τις χώρες.

Το Μνημόνιο Κατανόησης , που υπογράφηκε από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς των δύο χωρών, παρουσιάζει την πρόθεση για ανάπτυξη ενός ή περισσότερων υπεράκτιων ενεργειακών κόμβων, συνδέοντας μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα και στις δύο χώρες, σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Ο στόχος του συγκεκριμένου μνημονίου είναι να «ξεκινήσει η συνεργασία για τον σχεδιασμό ενός ή περισσότερων υπεράκτιων ενεργειακών κόμβων με έναν ή περισσότερους διασυνδέτες με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

«Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, να φέρει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και να διευκολύνει την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της αιολικής ενέργειας σε διάφορους τομείς (π.χ. ενέργεια, μεταφορές και βιομηχανία)».

Σύμφωνα με το πρόσθετο μνημόνιο, η Energinet της Δανίας και ο Ολλανδογερμανική TenneT συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν ανάλυση σε διάφορους τομείς, ενώ πριν το 2022 θα ενημερώσουν για την κοινή απόφαση των χωρών σχετικά με το εάν θα συνεχίσουν την επιδιωκόμενη συνεργασία τους στους υπεράκτιους ενεργειακούς κόμβους.

Οι αναλύσεις θα βασίζονται στην υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των ΔΣΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος Κόμβου Αιολικής Ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας, με στόχο την εγκατάσταση του πρώτου κοινού έργου το νωρίτερο το 2030.