ΗΠΑ: Ανάπτυξη της ηλιακής βιομηχανίας παρά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Ανάπτυξη της ηλιακής βιομηχανίας παρά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού
Τρίτη, 15/12/2020 - 13:25

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 43% φέτος, καθώς η βιομηχανία έχει ανακάμψει πιο γρήγορα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έκθεση της Wood Mackenzie.

Οι βελτιωμένες προοπτικές αντικατοπτρίζουν την μεγάλη ζήτηση της ηλιακής ενέργειας από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας οι οποίες επιδιώκουν να επιτύχουν τη μείωση του άνθρακα και την ανάκαμψη της ζήτησης από τα οικιακά ηλιακά συστήματα, εν μέρει χάρη στο μειωμένο κόστος της τεχνολογίας.

Πλέον, αναμένεται ότι ο τομέας θα εγκαταστήσει περισσότερα από 19 GW ηλιακής ενέργειας, αρκετά για να παρέχουν ενέργεια σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA) και την Wood Mackenzie, ενώ σημειώνεται ότι πέρυσι εγκαταστάθηκαν 13,3 GW ηλιακής ισχύος.

Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε επίσης το 43% των νέας εγκατεστημένης ισχύος στις ΗΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το λιγότερο από το ένα τρίτο που κατείχε η αιολική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Η SEIA και η Wood Mackenzie είχαν αρχικά προβλέψει ότι το 2020 η αύξηση της ηλιακής ενέργειας θα έφτανε το 47%, αλλά οι προοπτικές μειώθηκαν στο 33%, ύστερα από την εξάπλωση της πανδημίας.

Κι ενώ η ηλιακή βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια χάρη στη μείωση του κόστους της τεχνολογίας της, μόλις το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ παράγεται επί του παρόντος από την ηλιακή ενέργεια.

Πάραυτα, η SEIA υπολογίζει ότι θα αυξηθεί στο 20% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μάλιστα ου ανακοινώσεις έργων από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τριμήνου ώθησαν τη SEIA να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για νέες ηλιακές εγκαταστάσεις από το 2021 έως το 2025, μεταξύ των 10 GW και των 107 GW.

Με πληροφορίες από: Reuters