Ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών φωτοβολταϊκών μονάδων στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το 2030

Ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών φωτοβολταϊκών μονάδων στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το 2030
Πέμπτη, 10/12/2020 - 16:02

Η Βόρεια Θάλασσα θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 10 GW ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτιες πλωτές φωτοβολταϊκές μονάδες και υδρόβια βιομάζα έως το 2050.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τη νορβηγική εταιρεία DNV GL για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος της Ολλανδίας, στην οποία αξιολογήθηκε το συνολικό δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων σταθμών αιολικής ενέργειας.

«Η ανασκόπηση όλων των καινοτόμων ανανεώσιμων τεχνολογιών δείχνει ότι η πλωτή ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια και η υδρόβια βιομάζα θα είναι αρκετά ώριμες μετά το 2030 για να μπορέσουν να συμβάλουν σημαντικά στον ενεργειακό εφοδιασμό προερχόμενο από τη Βόρεια Θάλασσα», αναφέρει η έκθεση.

Οι ειδικοί της DNV GL βλέπουν τα υπεράκτια φωτοβολταϊκά ως συμπληρωματική τεχνολογία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με τους ηλιακούς συλλέκτες να εγκαθίστανται στο κενό μεταξύ των ανεμογεννητριών και να συνδέονται με τις δικές τους γραμμές μεταφοράς. Αναμένουν ότι το ένα πλωτό ηλιακό σύστημα περίπου 1 MW θα συνδέεται με κάθε υπεράκτια ανεμογεννήτρια στη Βόρεια Θάλασσα από το 2025 μέχρι το 2030.

Σημειώνεται ότι οι Κάτω Χώρες αποτελούν εστία για την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων κλίμακας χρησιμότητας και πρόσφατα έχουν ξεκινήσει αρκετά έργα υπεράκτιων εγκαταστάσεων.

Με στοιχεία από: pv-magazine