Στροφή των ενεργειακών εταιρειών στα telecoms

Στροφή των ενεργειακών εταιρειών στα telecoms
Πέμπτη, 10/12/2020 - 16:05

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δυναμικό άνοιγμα στην αγορά των telecoms με στόχο να υπάρξουν παράπλευρα οφέλη από την αξιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιούν δύο από τους μεγαλύτερους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Μετά τη ΔΕΗ η οποία στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αξιοποιήσει το δίκτυο της θυγατρικής της εταιρείας διανομής ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καταστεί πάροχος χονδρικής στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, φιλόδοξα σχέδια για την ίδια αγορά έχει και ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος μάλιστα έχει δημιουργήσει από το 2019 θυγατρική εταιρεία, την Grid Telecom, η οποία ήδη εκμεταλλεύεται το υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών 3000 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 1500 χλμ είναι ενοικιασμένα εδώ και δύο χρόνια στη Wind. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου οπτικών ινών αποτελεί κληρονομιά από την Tellas, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που είχε δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ όταν για πρώτη φορά επιχείρησε άνοιγμα στην αγορά των telecoms στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας από 10 έως 1000Gbps με τη Grid Telecom να σχεδιάζει την επόμενη 5ετία να επεκτείνει το δίκτυό της σε 6000 χιλιόμετρα. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει σε διαδικτυακή εκδήλωση το σχεδιασμό της για το επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα η Grid Telecom φέρεται να είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για το έργο ΣΔΙΤ της ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές της χώρας που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τον ΑΔΜΗΕ και τη Grid Telecoms, ένας ακόμη μεγάλος ενεργειακός παίκτης της χώρας, η ΔΕΗ θέτει ως στόχο την επέκταση στα telecoms. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κύριο πανεθνικό πάροχο χονδρικής στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ. O ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει δίκτυα μήκους 242 χιλιάδων χιλιομέτρων, στα οποία εύκολα και με χαμηλό κόστος επένδυσης μπορούν να "κουμπώσουν" δίκτυα οπτικών ινών. Φιλοδοξία της ΔΕΗ είναι μέσω του ΔΕΔΔΗΕ να μπορέσει να προσφέρει υψηλής ταχύτητας διασυνδέσεις 1Gbps σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ως πάροχος χονδρικής, ενοικιάζοντας δηλαδή το δίκτυο που θα δημιουργήσει σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενισχύοντας έσοδα και κερδοφορία.