TAP: Εξετάζεται η δυνατότητα ανάμειξης του φυσικού αερίου με υδρογόνο

TAP: Εξετάζεται η δυνατότητα ανάμειξης του φυσικού αερίου με υδρογόνο
Πέμπτη, 10/12/2020 - 13:04

Οι προγραμματιστές του Trans Adriatic Pipeline (TAP) έχουν ξεκινήσει μελέτες σκοπιμότητας σχετικά με την ανάμειξη υδρογόνου με το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού.

«Η εταιρεία ξεκίνησε μια τεχνική μελέτη και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Luca Schieppati, επικεφαλής του TAP.

Σημειώνεται ότι ο TAP αποτελεί το τελευταίο σκέλος ενός έργου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Southern Gas Corridor, το οποίο θα μεταφέρει στην Ευρώπη 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz. Οι μέτοχοι του TAP είναι η BP, η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, η Snam, η Fluxys, η Enagás και η Axpo.

Ο Schieppati δήλωσε ότι οποιαδήποτε δέσμευση για ανάμειξη του υδρογόνου με το φυσικό αέριο θα μπορούσε να συνοδεύεται από μια απόφαση, η οποία αναμένεται τον Ιούλιο του 2021, σχετικά με τον πιθανό διπλασιασμό της ισχύος του αερίου της υποδομής.

Υπογραμμίζεται ότι το υδρογόνο θεωρείται ως η πηγή ενέργειας που θα μπορούσε εν μέρει να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στο μέλλον, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγεται μέσω ανανεώσιμης ενέργειας και ως εκ τούτου δεν περιέχει άνθρακα.

Μάλιστα, πολλές εταιρείες φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται για ευρύτερη χρήση του υδρογόνου ως τρόπο παράτασης της μακροπρόθεσμης ζωής των υποδομών τους λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων για απομάκρυνση από ορυκτά καύσιμα.

Η Snam, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πειραματίζεται με ένα μείγμα υδρογόνου 10% και δήλωσε ότι το 70% του δικτύου της είναι «έτοιμο για υδρογόνο». Αναφέρεται ότι νωρίτερα φέτος κατέληξε σε συμφωνία με τη SOCAR για μελέτη της πιθανή χρήση ανανεώσιμων αερίων για μεταφορά μέσω του Southern Gas Corridor.

Πηγή: Reuters