IENE: Ο Ενεργειακός διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη

IENE: Ο Ενεργειακός διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη
Τετάρτη, 09/12/2020 - 19:07

Οι εργασίες του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη (12th SE Europe Energy Dialogue) σήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου και αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Ο Ενεργειακός Διάλογος διοργανώνεται από, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και πραγματοποιείται διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Πρόκειται για τη 12η έκδοση του Eνεργειακού Διαλόγου που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007, από την Θεσσαλονίκη, με απώτερο σκοπό τη συμβολή των ειδικών του κλάδου στην αντιμετώπιση των μεγάλων ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στην ανάδειξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ενεργειακής γέφυρας.

Το 12ο SE Europe Energy Dialogue με ιδιαίτερο θέμα "In Search of a New Energy Direction”, θα εστιάσει στις ραγδαίες μεταβολές που συντελούνται στο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον, καθώς και στην ανάδειξη της Ενεργειακής Μετάβασης ως πρώτιστη προτεραιότητα για την ΝΑ Ευρώπη.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποστηρίζεται από σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούν, όπως και μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, αποσκοπεί στο να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, ανώτερων στελεχών του ενεργειακού κλάδου και ειδικών του χώρου, καθώς και να ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία.

Η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται εν μέσω της βαθιάς διαταραχής και αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, της οποίας η αντιμετώπιση απαιτεί τη χάραξη και προώθηση καλά σχεδιασμένων ενεργειακών πολιτικών, προκειμένου να τεθεί ο κόσμος σε τροχιά επίτευξης ενός ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος που θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Ταυτόχρονα, το φετινό φόρουμ συμπίπτει με τις προσπάθειες που καταβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της απανθρακοποίησης όσο και της προώθησης της Πράσινης Συμφωνίας (Green New Deal), εκ παραλλήλου με την επίτευξη του στόχου για την πλήρη ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Στην ατζέντα του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για την ΝΑ Ευρώπη που θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης, περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ, καθώς και οι πρόσφατες και ολοένα εντεινόμενες συνεργασίες μεταξύ των προμηθευτών πετρελαίου και φυσικού αερίου.