Πρωτοβουλία εταιρειών για την αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους του πράσινου υδρογόνου

Πρωτοβουλία εταιρειών για την αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους του πράσινου υδρογόνου
Τρίτη, 08/12/2020 - 13:41

Επτά εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ACWA Power και της ισπανικής Iberdrola, έχουν δημιουργήσει την Green Hydrogen Catapult, μια κοινή πρωτοβουλία για την αύξηση της παραγωγής του «πράσινου» υδρογόνου τα επόμενα έξι χρόνια και τη μείωση του κόστους του.

Το «πράσινο» υδρογόνο είναι ένα καύσιμο μηδενικού άνθρακα που παράγεται με ηλεκτρόλυση, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Το «πράσινο» υδρογόνο, όλο και περισσότερο, υποστηρίζεται ως ένας τρόπος για την αποανθρακοποίηση των βαρέων κλάδων και μεταφορών υψηλής έντασης εκπομπών, αλλά επί του παρόντος το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό για να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα καύσιμα.

Στην Green Hydrogen Catapult συμπεριλαμβάνεται επίσης ο ιταλικός όμιλος φυσικού αερίου Snam, η CWP Renewables, η Envision, η Orsted και η Yara.

Επίσης η κοινοπραξία στοχεύει στην ανάπτυξη 25 GW παραγωγής υδρογόνου με βάση τις ανανεώσιμες πηγές έως το 2026 και να μειώσει στο μισό το τρέχον κόστος του καυσίμου σε λιγότερο από 2 δολάρια ανά κιλό. Αυτός ο στόχος απαιτεί επενδύσεις ύψους περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα προσφέρει περισσότερες από 120.000 θέσεις εργασίας.

Οι ειδικοί της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι μία τιμή των 2 δολαρίων ανά κιλό θα καταστήσει το πράσινο υδρογόνο πιο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλα καύσιμα και θα ενθαρρύνει περισσότερα έργα μεγάλης κλίμακας.

«Από τη βιομηχανική σκοπιά, δεν βλέπουμε τεχνικά εμπόδια για την επίτευξη αυτού του στόχου, οπότε ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε με τον κύκλο μείωσης του κόστους μέσω της αύξησης της κλίμακας», δήλωσε ο Paddy Padmanathan, διευθύνων σύμβουλος της ACWA Power.

Πηγή: Reuters