Siemens Gamesa: Ολοκληρώνει πιλοτικό έργο πράσινου υδρογόνου από αιολική ενέργεια

Siemens Gamesa: Ολοκληρώνει πιλοτικό έργο πράσινου υδρογόνου από αιολική ενέργεια
Πέμπτη, 03/12/2020 - 13:34

Η Siemens Gamesa βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός πιλοτικού έργου στη Δανία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, απευθείας από την αιολική ενέργεια.

Το έργο στο Brande, κοντά στη έδρα της Siemens Gamesa στη Δανία, θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιανουάριο του 2021 και θα χρησιμεύσει ως βάση δοκιμής για την παραγωγή «μεγάλης κλίμακας και οικονομικά αποδοτικού» υδρογόνου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ανεμογεννήτρια 3 MW Siemens Gamesa που ανήκει στον τοπικό συνεργάτη Uhre Windpower και θα παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία ενός ηλεκτρολύτη 400 kW.

Μάλιστα, το έργο πλησιάζει στην απόκτηση των τελικών αδειών και οι δοκιμές προγραμματίζονται για τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ η παραγωγή υδρογόνου θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια του έργου θα παράγεται σε «island mode», οπότε δεν θα συνδεθεί στο δίκτυο, αλλά θα τροφοδοτείι έναν ηλεκτρολύτη.

Αναφέρεται ότι η Siemens Gamesa έχει συνεργαστεί με την Everfuel για την διανομή του 100% πράσινου υδρογόνου για ανεφοδιασμό των ταξί σε ολόκληρη τη Δανία. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η μοναδική ανεμογεννήτρια θα παράγει αρκετό υδρογόνο για να τροφοδοτήσει περίπου 50-70 ταξί ημερησίως.

Ο επικεφαλής της Siemens Gamesa, Andreas Nauen, δήλωσε:

«Το πράσινο υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να είναι ένας παίκτης αλλαγής στην προσπάθεια αποανθρακοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος και την επίλυση της κλιματικής κρίσης. Οι ανεμογεννήτριές μας συμβάλλουν ήδη σε αυτήν την προσπάθεια, παρέχοντας καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο, αλλά, με το δυναμικό της αποθήκευσης υδρογόνου, μπορούμε να αρχίσουμε να απευθυνόμαστε σε άλλες βασικές βιομηχανίες. Αποτελεί ένα συναρπαστικό έργο και είμαι περήφανος που η εφευρετικότητα και η δέσμευση των ανθρώπων μας, δίνει τη δυνατότητα στη Siemens Gamesa να έχει το προβάδισμα. Αυτό είναι το μέλλον».