WindEurope: Πως η αιολική ενέργεια συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη

WindEurope: Πως η αιολική ενέργεια συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη
Πέμπτη, 03/12/2020 - 12:18
https://www.youtube.com/watch?v=wMwSAbcZ3Z0&feature=emb_logo

Η αιολική ενέργεια βρίσκεται σε ικανή θέση για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του COVID-19. Μάλιστα, η ΕΕ επιθυμεί μια σημαντική επέκταση της αιολικής ενέργειας με σκοπό την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας. Η αιολική βιομηχανία αποδείχθηκε φέτος ανθεκτική και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που επιθυμεί η ΕΕ - στοιχεία τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Όλα αυτά συζητούνται στο ετήσιο συνέδριο WindEurope «WindTV», το οποίο έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου θα εξετάσει το πως η αιολική ενεέργεια μπορεί να συμβάλει στην Πράσινη Συμφωνία και να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη. Το «WindTV» προσφέρει στο κοινό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Στην πρόσφατη έκθεσή της, «Αιολική ενέργεια και οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη», η WindEurope παρουσίασε το πως η αιολική ενέργεια προσφέρει οικονομικά οφέλη τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Αναφορικά, κάθε νέα εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια στην Ευρώπη παράγει κατά μέσο όρο 10 δισ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας και η αιολική ενέργεια προσφέρει 300.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και συνεισφέρει κατά 37 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑεγχΠ) της ΕΕ. Εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υλοποιήσουν τα ενεργειακά τους σχέδιά για το 2030, αυτό θα προσφέρουν σε 450.000 θέσεις εργασίας και θα έχουν έσοδα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ επιθυμεί το ήμισυ του ηλεκτρικού ρεύματος της Ευρώπης έως το 2050 να προέρχεται από την αιολική ενέργεια, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια επέκταση στην στον χερσαίο και υπεράκτιο αιολικό τομέα από σήμερα μέχρι τότε.

Τι πρέπει να συμβεί για να επιτευχθεί αυτό και να ξεκλειδωθεί το πλήρες οικονομικό δυναμικό της αιολικής ενέργειας;

Το συνέδριο θα παραγματοποιείται στο «WindTV» με ένα συνδυασμό πάνελ, ντοκιμαντέρ, ειδήσεων, συνεντεύξεων, συνομιλιών και διασκεδαστικού περιεχομένου. Θα καλύψει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην αιολική ενέργεια: τεχνολογία, αγορές, χρηματοδότηση, προγραμματισμός / αδειοδότηση και όλες τις άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν:

ένα πάνελ για την αποανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της Ευρώπης με τον CEO της BASF, Martin Brudermüller

μια συζήτηση για την υπεράκτια αιολική ενέργεια με τους Γερμανούς και Πολωνούς Υπουργούς, Andreas Feicht και Michal Kurtyka και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TenneT

συνομιλίες με τον θρυλικό τερματοφύλακα Jean-Marie Pfaff σχετικά με την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και με τη νικήτρια της Eurovision, Ruslana, σχετικά με τη συμμετοχή των πολιτών στην αιολική ενέργεια.

Πριν από την έναρξη του "WindTV", ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, δήλωσε: "Έχουμε 4 ημέρες εξαιρετικών συζητήσεων μπροστά, με κορυφαία μέλη από την κυβέρνηση, τη βιομηχανία, την τεχνολογία και την οικονομία- και κορυφαίες προσωπικότητες από τον αθλητισμό και τη μουσική. Και δεν είναι μόνο τα Zoom πάνελ. Υπάρχουν όλα τα είδη διαφορετικών μορφών παρουσίασης - βίντεο, συνομιλίες ενέργειας, συνεντεύξεις και διασκεδαστικές λειτουργίες, όπως παιδιά που ρωτούν διευθύνοντες συμβούλους της αιολικής βιομηχανίας, εικονικές δεξιώσεις… και το κουίζ WindTV pub! "

Ο Gunnar Groebler, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής της Επιχειρηματικού Τομέα της Αιολικής Ενέργειας της Vattenfall, δήλωσε:

«Η αιολική βιομηχανία βρίσκεται σεαχικό στάδιο για την υλοποίηση των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτό. Ωστόσο, οι δηλώσεις προθέσεων από τους πολιτικούς πρέπει πλέον να ακολουθούνται γρήγορα από συγκεκριμένα μέτρα σε ρυθμιστικό επίπεδο, και ιδίως για τις διαδικασίες αδειοδότησης χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη ταχύτητα. Από αυτή την άποψη, ανυπομονώ για συναρπαστικές συζητήσεις με τους συμμετέχοντες στα πολυάριθμα εικονικά φόρουμ στο συνέδριο της WindEurope».

Η Anja-Isabel Dotzenrath, CEO της RWE Renewables, δήλωσε:

«Με την Πράσινη Συμφωνία, η Ευρώπη έχει ορίσει τη φιλοδοξία να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Η αιολική ενέργεια είναι κεντρική για την επίτευξη αυτού του στόχου και επίσης φέρνει οικονομική δραστηριότητα και έσοδα στις κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αιολική ενέργεια πρέπει να είναι ο πυρήνας μιας ανθεκτικής στο μέλλον ανάκαμψης για όλους τους Ευρωπαίους. Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εμείς στη RWE είμαστε παθιασμένοι με τη δυνατότητα μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης».

Ο Johnny Thomsen, Διευθύνων Σύμβουλος της MHI Vestas Wind, δήλωσε:

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει χαρακτηριστεί ως βασική πηγή καθαρής ενέργειας για την ανάκαμψη της Ευρώπης, με δυνατότητα εγκατάστασης εώς και 450 GW υπεράκτιου ανέμου στα ευρωπαϊκά ύδατα έως το 2050. Για να οικοδομήσουμε ένα νέο ενεργειακό σύστημα που να βασίζεται στην ανανεώσημη υπεράκτια αιολική ενέργεια, απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και όλων των άλλων ενδιαφερομένων. Οι βασικές προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν, και μέσω συζητήσεων όπως αυτές που θα έχουμε στο συνέδριο της WindEurope είναι δυνατό να μοιραστούμε γνώσεις, να αντληθούν διδάγματα και η υπεράκτια αιολική ενέργει να προετοιμαστεί για να τροφοδοτήσει το μέλλον της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.

Το WindTV Premium Conference θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Θα αναλύσει τις εξελίξεις στις παγκόσμιες και εθνικές αιολικές αγορές και θα συζητήσει επίσης τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αδειοδότηση, την προστασία του περιβάλλοντος, τον χωροταξικό σχεδιασμό και την κοινοτική δέσμευση. Οι επιχειρηματικέ ειδήσεει θα ενημερώνουν για τις τελευταίες καινοτομίες, στρατηγικές, αλλά και τα εταιρικά νέα. Άλλα στοιχεία του προγράμματος WindTV επικεντρώνονται στην τεχνολογία, όπως ανεμογεννήτριες, βελτιστοποίηση δικτύου, ανανεώσιμο υδρογόνο, ψηφιοποίηση, ηλεκτροδότηση και ολοκλήρωση συστήματος.

Για το πρόγραμμα: ΕΔΩ