Hydrogen Europe: Στήριξη στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τις υπεράκτιες ΑΠΕ- κεντρικός ο ρόλος του υδρογόνου

Hydrogen Europe: Στήριξη στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τις υπεράκτιες ΑΠΕ- κεντρικός ο ρόλος του υδρογόνου
Παρασκευή, 20/11/2020 - 12:40

Η Hydrogen Europe σε δημοσίευσή της χαιρετίζει την Στρατηγική για την Υπεράκτια Ανανεώσιμη Ενέργεια, σημειώνοντας ότι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 απαιτεί τη μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην ανακοίνωσή της, η Hydrogen Europe αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο είναι τα θεμελιώδη και αλληλεξαρτώμενα δομικά στοιχεία για να καταστεί το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα κλιματικά ουδέτερο.

Μάλιστα οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρειάζονται το υδρογόνο για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους μοντέλων, ενώ παράλληλα η βιομηχανία υδρογόνου χρειάζεται τις πρόσθετες δυνατότητες της ανανεώσιμης ενέργειας για να βελτιώσει την τεχνολογία, να μειώσει το κόστος και να πολλαπλασιάσει τις χρήσεις της.

Επιπλέον, η Hydrogen Europe δηλώνει την υποστήριξή της στην ανάπτυξη των «HydroGenewables», δηλαδή των «Υδογονο-ανανεώσιμων». Το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρολύτες από αιολική ενέργεια δεν θα έχει μόνο ρόλο εξισορρόπησης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ως μέσο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Θα γίνει ένα νέο εμπόρευμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, τα καύσιμα και την κίνηση, ως φορέας ενέργειας.

Ωστόσο, το υδρογόνο θα είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο-γέφυρα με τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές, εάν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή μεταφοράς και διανομής που θα επιτρέψει την ανάπτυξή του.

Από αυτήν την άποψη, η υπεράκτια στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να εξεταστεί σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις του κανονισμού ΔΕΔ-Ε και του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης δικτύου (TYNDP), αναφέρει η Hydrogen Europe.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: ΕΔΩ