18 οργανισμοί συνεργάζονται για τη βιώσιμη υπεράκτια αιολική ενέργεια

18 οργανισμοί συνεργάζονται για τη βιώσιμη υπεράκτια αιολική ενέργεια
Τρίτη, 17/11/2020 - 12:46

Μία συνεργασία προγραμματιστών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων της Orsted, της Siemens Gamesa και της TenneT, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να συνεργαστούν για την αειφόρο ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

18 οργανισμοί από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της φύσης και τα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα.

Άλλα μέλη αυτής της ομάδας είναι τα ακόλουθα: Vattenfall, WindEurope, 50Hertz, Amprion, Elia, Renewables Grid Initiative (RGI), RSPB, RTE, NABU, CAN Europe, BirdLife International, Natuur & Milieu, Stichting De Noordzee, WWF και The Wildlife Trusts.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:

«Αυτή είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Η βιομηχανία και οι ΜΚΟ πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε η ΕΕ να εκπληρώσει τους στόχους της για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αποτελέσει κεντρικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, της δίκαιης μετάβασης και της οικονομικής ανάκαμψης».

«Η αιολική βιομηχανία είναι στην ευχάριστη θέση να ενώσει τις δυνάμεις της με την κοινωνία των πολιτών και τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς για να διασφαλίσει ότι η επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα διατηρεί τις θάλασσές μας υγιείς, καθαρές και παραγωγικές. Αυτή είναι η αρχή της ουσιαστικής συνεργασίας».

Η επικεφαλής της πολιτικής για τον ωκεανό του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής της WWF, Antonia Leroy, δήλωσε:

«Οι ωκεανοί μας είναι ένας πλούσιος πόρος, τόσο καθαρής ενέργειας όσο και εκπληκτικής θαλάσσιας ζωής. Καθώς συλλέγουμε βιώσιμη υπεράκτια ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε και προστατεύουμε τα οικοσυστήματα εντός των υδάτων μας. Αν το κάνουμε σωστό, τόσο η φύση όσο και το κλίμα θα αποκομίσουν οφέλη».

Με στοιχεία από: renews.biz