North Sea Link: Το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρισμού που θα συνδέει απευθείας τη Βρετανία και τη Νορβηγία

North Sea Link: Το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρισμού που θα συνδέει απευθείας τη Βρετανία και τη Νορβηγία
Δευτέρα, 16/11/2020 - 14:27

Η Nord Pool θα παρέχει μια πλατφόρμα που προσφέρει στους εμπόρους day-ahead ισχύ μέσω ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρισμού που θα συνδέει τη Νορβηγία με τη Βρετανία από το 2021.

Η Nord Pool θα προσφέρει ισχύ για το καλώδιο North Sea Link, 1.400 μεγαβάτ, εκ μέρους των φορέων εκμετάλλευσής του, δηλαδή του βρετανικού διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, National Grid και του Νορβηγού ομολόγού του, Statnett. Μάλιστα, το North Sea Link θα είναι το πρώτο καλώδιο τροφοδοσίας που θα συνδέει απευθείας τη Βρετανία και τη Νορβηγία.

Σημειώνεται ότι επειδή η Βρετανία δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην Εσωτερική Αγορά Ενέργειας της Ευρώπης (IEM), η Nord Pool θα προσφέρει ισχύ μέσω ενός σιωπηρού μοντέλου δημοπρασίας. Αυτό σημαίνει ότι η δημοπρασία της ισχύος μετάδοσης θα συμπεριληφθεί στους πλειστηριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για να εξασφαλιστεί η πιο επωφελής ροή ρεύματος από περιοχές με πλεόνασμα ενέργειας και χαμηλές τιμές, σε αγορές με έλλειμμα ενέργειας και υψηλότερες τιμές.

«Αυτή η νέα λύση, που παραδόθηκε από τη Nord Pool προσφέρει ένα προσχέδιο για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας εκτός της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας της Ευρώπης», ανέφερε η εταιρεία.

Αναφέρεται ότι η Nord Pool διεξάγει ήδη day-ahead δημοπρασίες ενέργειας για τη Βρετανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες.

Με στοιχεία από: Reuters