Αιολική Βιομηχανία: Πρόβλεψη για νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης μέσα στην επόμενη πενταετία

Αιολική Βιομηχανία: Πρόβλεψη για νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης μέσα στην επόμενη πενταετία
Πέμπτη, 05/11/2020 - 15:28

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας πρόκειται να επιτευχθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Σύμφωνα με έκθεση του GWEC , η ανοδική πορεία του τομέα ανακόπηκε μόνο προσωρινά λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 και όχι λόγω ακυρώσεων έργων. Επισημαίνεται μάλιστα, ότι ημερομηνίες ολοκλήρωσης έργων που αναβλήθηκαν έχουν μεταφερθεί για το 2021.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το επόμενο έτος αναμένεται να είναι έτος ρεκόρ για την αιολική βιομηχανία, καθώς προβλέπεται ότι 78 GW νέας αιολικής ισχύος ότι θα εγκατασταθούν το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 348 GW νέας χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ισχύος, κάτι που θα φέρει τη συνολική αιολική ισχύ στα σχεδόν 1.000 GW.

Στην έκθεση αναφέρεται επιπλέον ότι περισσότερο από το 50% της χερσαίας αιολικής ισχύος που θα προστεθεί μεταξύ του προαναφερθέντος διαστήματος θα εγκατασταθεί στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να μειώνεται.

Τέλος, οι κυβερνήσεις δέχονται πίεση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η οποία βοηθά στη μετατόπιση των επενδύσεων από τα ορυκτά καύσιμα και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο άνεμος.