Η νορβηγική Scatec Solar θα αποκτήσει την εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας SN Power με μία συμφωνία 1,17 δισ. δολαρίων

Η νορβηγική Scatec Solar θα αποκτήσει την εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας SN Power με μία συμφωνία 1,17 δισ. δολαρίων
Παρασκευή, 16/10/2020 - 14:47

Η νορβηγική εταιρεία ηλιακής ενέργειας Scatec Solar δήλωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται να αγοράσει την κρατική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας SN Power με μία συμφωνία ύψους 1,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να γίνει μια παγκόσμια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία καθαρής ενέργειας.

Η Scatec κατέχει και διαχειρίζεται ηλιακά πάρκα σε όλο τον κόσμο, με 1,9 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ η SN Power κατασκευάζει και λειτουργεί φράγματα στη Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Αμερική και άλλες αναδυόμενες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, η Scatec Solar θα αγοράσει το 100% των μετοχών της SN Power, που ανήκει στην Norfund, μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών που ανήκει στο νορβηγικό κράτος, για 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία θα απασχολεί 450 υπαλλήλους, θα έχει σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε 14 χώρες και ακαθάριστα 3,3 GW μονάδων σε λειτουργία και υπό κατασκευή. Επιπλέον μόλις τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλες οι μονάδες παραγωγής από τις αρχές του 2021, η μέση ετήσια παραγωγή της αναμένεται να φτάσει τις 4,1 TWh.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Scatec Solar, Raymond Carlsen, δήλωσε: «Η υδροηλεκτρική και η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι συμπληρωματικές τεχνολογίες, με αποτέλεσμα νέες ευκαιρίες για έργα, όπως για παράδειγμα την πλωτή ηλιακή ενέργεια σε υδραυλικές δεξαμενές».