Ελληνικά Καλώδια: Προμήθεια υποβρύχιων inter-array καλωδιων στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Ελληνικά Καλώδια: Προμήθεια υποβρύχιων inter-array καλωδιων στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο
Πέμπτη, 01/10/2020 - 15:25

Τα Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) πρόκειται να προμηθεύσουν το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο στον κόσμο, Dogger Bank A και B, με υποβρύχια inter-array καλώδια 66 kV.

Αναλυτικότερα, η Hellenic Cables έχει υπογράψει σύμβαση με την DEME Offshore για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και την προμήθεια καλωδίων και εξαρτημάτων υποβρύχιων inter-array καλωδίων 66 kV και μήκους 650 χιλιομέτρων.

Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει η Hellenic Cables μέχρι σήμερα. Με βάση τη σύμβαση, η παραγωγή των καλωδίων θα ξεκινήσει το 2021, ενώ η παράδοσή τους θα γίνει σταδιακά, σύμφωνα με το πρόγραμμα υλοποίησης του έργου.

Το αιολικό έργο Dogger Bank βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις των 1.2GW η κάθε μία, από την κοινοπραξία των SSE Renewables και Equinor.

Η κοινοπραξία ανέθεσε στη DEME Offshore τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων inter-array καλωδίων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του θαλάσσιου αιολικού πάρκου. Η σύμβαση αυτή υπόκειται στην περάτωση από χρηματοδοτική άποψη της συμφωνίας για το Dogger Bank A & B από τα μέλη της κοινοπραξίας, γεγονός που αναμένεται στα τέλη του 2020.

Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει περίπου το 5% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Ο Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables, Αλέξιος Αλεξίου, δήλωσε:

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την εταιρεία μας. Η ανάθεση της μεγαλύτερης σύμβασης inter-array καλωδίων αποτελεί απόδειξη των παγκοσμίου κλάσεως κατασκευαστικών δυνατοτήτων μας, μετά από επενδύσεις άνω 200 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο μας στην Κόρινθο. Είναι τιμή μας να αποτελούμε μέρος αυτού του εμβληματικού έργου που ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Ο Bart De Poorter, Γενικός Διευθυντής της DEME Offshore, δήλωσε:

«Είμαστε χαρούμενοι που υπογράψαμε αυτή τη σύμβαση με τη Hellenic Cables για το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Είμαστε βέβαιοι πως με την εμπειρία της Hellenic Cables και τη συνδυασμένη τεχνογνωσία των εταιρειών μας, θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο inter-array καλωδίων αποδοτικά και με ασφάλεια».

Φωτογραφία: Hellenic Cables