Συνεργασία των χωρών της Βαλτικής για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Συνεργασία των χωρών της Βαλτικής για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Πέμπτη, 01/10/2020 - 14:27

Υπεγράφη η «Διακήρυξη Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας της Βαλτικής» με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ισχύος στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η διακήρυξη υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, οι οποίες θα συνεργαστούν στενά για τον συντονισμό και τη βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων που θα οδηγήσουν στην πλήρη αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες θα συνεργαστούν για την εκτέλεση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις θαλάσσιες περιοχές, για την ανάπτυξη του δικτύου, τον προγραμματισμό της ισχύος και τους μηχανισμούς υποστήριξης.

Κι ενώ οι περισσότερες χώρες παρουσίασαν φιλόδοξα σχέδια για την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη, η Πολωνία ξεχωρίζει, καθώς στοχεύει να γίνει ο ηγέτης στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βαλτική Θάλασσα, με στόχο τα 28 GW έως το 2050. Θα αντιπροσωπεύει δηλαδή το ένα τρίτο όλων των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τότε.

Ο υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, Michal Kurtyka, δήλωσε ότι η δυναμική ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών ύστερα από την πανδημία.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως το ενεργειακό δυναμικό του ανέμου στη Βαλτική Θάλασσα, όχι μόνο για να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο πράσινες, αλλά και για να παράγουμε μέγιστα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η Βαλτική Θάλασσα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές μας για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη έως το 2050 και στην ενεργειακή μετάβαση των χωρών».

Η αντιπρόεδρος της Πολωνικής Αιολικής Ενέργειας (PSEW), Kamila Tarnacka, δήλωσε:

«Χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο δυναμικό υπεράκτιου ανέμου στη Βαλτική Θάλασσα, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν νέο τομέα στην οικονομία γύρω από την αναδυόμενη βιομηχανία και να εξειδικευτούμε στην κατασκευή επιλεγμένων εξαρτημάτων υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Ελπίζουμε ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα γίνει η κύρια εξαγωγική βιομηχανία της Πολωνίας και οι πολωνικές εταιρείες θα αποτελέσουν ισχυρούς συνδέσμους στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού των υπεράκτιων έργων».