Βέλγιο: Τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό έργο

Βέλγιο: Τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό έργο
Τρίτη, 15/09/2020 - 16:10

Την έναρξη λειτουργίας του πρώτου πλωτού ηλιακού πάρκου στο Βέλγιο ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Φλαμανδός υπουργός Ενέργειας, Zuhal Demir.

Το έργο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2018, κατασκευάστηκε από τον την βελγική εταιρεία Floating PV NV σε έκταση 5 εκταρίων μιας λίμνης που δημιουργήθηκε από την εξόρυξη άμμου που ανήκει στην εταιρεία πρώτων υλών, Sibelco, στην επαρχία της Αμβέρσας.

Το πλωτό ηλιακό έργο αναμένεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ικανή για να καλύψει περίπου το 80% της ενεργειακής ζήτησης της περιοχής εξόρυξης.

Συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου ήταν η βελγική εταιρεία ενέργειας Luminus και η εταιρεία περιβαλλοντικών υπηρεσιών Machiels, μαζί με το το ολλανδικό επενδυτικό ταμείο LRM.

Σημειώνεται ότι η μονάδα παραγωγής υποστηρίζεται από ένα πρόγραμμα 6 εκατομμυρίων ευρώ που απευθύνεται σε πιλοτικά φωτοβολταϊκά έργα και το οποίο εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2018. Η φλαμανδική κυβέρνηση δήλωσε τότε ότι τα πρώτα έργα θα αναπτυχθούν σε λίμνες, που δεν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως είναι η συγκέντρωση υδάτων από τις εξορύξεις άμμου.

«Θα τοποθετήσουμε ηλιακές μονάδες όπου υπάρχει νερό και όχι σε φυσικά αποθέματα ή επιφάνειες νερού που προσφέρουν ευκαιρίες αναψυχής», δήλωσε ο τότε υπουργός Ενέργειας, Bart Tommelein.

Φωτογραφία: Group Machiels