Κροατία: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο ηλιακό έργο της χώρας

Κροατία: Εγκαίνια για το μεγαλύτερο ηλιακό έργο της χώρας
Δευτέρα, 14/09/2020 - 14:23

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Αδριατικής αποκτά ενεργειακή αυτονομία. Πρόκειται για ηλιακό έργο το νησί Βις της Κροατίας, ισχύος 3,5 MW, το οποίο διαθέτει και μία μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1 MW.

Αφού η κρατική εταιρεία ενέργειας, HEP, ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική λειτουργία του ηλιακού πάρκου, σηματοδότησε την έναρξη της κανονικής λειτουργίας της μεγαλύτερης φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στην Κροατία.

Σημειώνεται ότι η σύνδεσή του στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μέρος της ατζέντας αειφόρου ανάπτυξης που καθιστά το νησί βιώσιμο, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της κομητείας Σπλίτ-Δαλματείας, Ante Šošić.

Το ηλιακό έργο στο Βις αποτελείται από 11.200 φωτοβολταϊκές μονάδες των 340W η καθεμιά, ενώ η αξία του ανέρχεται στα 4,15 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο έχει σχεδιαστεί για ετήσια παραγωγή ενέργειας 5 GWh, έχοντας την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια 1.600 τοπικών νοικοκυριών.

Επιπλέον, ένα δεύτερο ηλιακό έργο βρίσκεται υπό κατασκευή στη Βρλίκα που βρίσκεται στην ίδια κομητεία, το οποίο έχει το διπλάσιο μέγεθος. Η πρώτη φάση του έργου, ισχύος 2,1 MW, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ