ΕΛΕΤΑΕΝ: Επιστολή προς το ΥΠΕΝ για Σχέδιο Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού

ΕΛΕΤΑΕΝ: Επιστολή προς το ΥΠΕΝ για Σχέδιο Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού
Πέμπτη, 13/08/2020 - 14:03

Επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση που ανακοίνωσε το Υπουργείο για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού

Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα η ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ την 16.7.2020 για τη ΣΜΠΕ του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού. Προφανώς η παρέμβασή μας περιορίζεται αποκλειστικά στα θέματα της αιολικής ενέργειας και δεν επεκτείνεται στα άλλα -εξόχως σημαντικά- ζητήματα που αφορά η διαβούλευση.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μάλιστα ενόψει της οργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004, είτε τεθεί στο δημόσια διάλογο η ανάγκη χωροθέτησης αιολικών πάρκων στην Αττική. Ο Οργανισμός Αθήνα 2004 είχε προτείνει την εγκατάσταση και λειτουργία των λεγόμενων Ολυμπιακών Πάρκων Ανεμογεννητριών σε χώρους που θα συνέβαλαν στην επίδειξη των αιολικών συστημάτων και θα αναδείκνυαν την πράσινη ενέργεια ως τη σημαντικότερη συνιστώσα στην ηλεκτροδότηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μάλιστα, σε δημόσιες ημερίδες και παρουσιάσεις πριν τους Αγώνες, οι εκπρόσωποι του Αθήνα 2004 παρουσίαζαν την πρόταση αυτή συνοδευόμενη από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του αιολικού πάρκου στον Υμηττό που θα αποτελείτο -κατά την πρόταση- από πέντε ανεμογεννήτριες, όσες και οι ολυμπιακοί κύκλοι. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ευοδώθηκε.

Την 15 Ιουνίου 2009 η ΕΛΕΤΑΕΝ ανακοίνωσε την κατάθεση στη ΡΑΕ συγκεκριμένης πρότασηςαίτησης για την εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων αποτελούμενων από 3 ανεμογεννήτριες, το κάθε ένα στους ορεινούς όγκους πέριξ του λεκανοπεδίου (Αθήνα 3x3). Με την αίτηση υποβλήθηκε και η προβλεπόμενη από τη τότε νομοθεσία Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η αίτηση αυτή επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σύμφωνα με το ν.4685/2020.

To βασικό σκεπτικό της αίτησης είναι ότι οι ορεινοί όγκοι του λεκανοπεδίου Αττικής (Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα) αναπτύσσονται σε άμεση γειτνίαση και γύρω από τον αστικό ιστό της πόλης της Αθήνας. Έτσι η υλοποίηση, έστω και μικρών, αιολικών σταθμών στις περιοχές αυτές έχει επιδεικτικό σκοπό και πιο συγκεκριμένα αποσκοπεί στη διάδοση και εμπέδωση της ιδέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας µε στόχο τη διεύρυνση της αποδοχής τους από το ευρύ κοινό.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων που θα είναι πλήρως ορατά από το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας θα συμβάλει στην απομυθοποίηση και την εξοικείωση µε τις τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα εγχέεται στο Σύστημα από κάθε ένα τέτοιο επιδεικτικό έργο ισχύος μέχρι 3MW εκτιμάται σε περίπου 6,5 – 7,5 GWh ανά έτος. Θα επιτραπεί έτσι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας να συµµετάσχει στην προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, αντί να στηρίζει την ενεργειακή του κατανάλωση στην εκμετάλλευση των εγχώριων ορυκτών πόρων άλλων περιοχών της χώρας ή των εισαγόμενων καυσίμων, που αυξάνουν την ενεργειακή εξάρτηση της εθνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να οριοθετηθεί μέσω του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου Υμηττού κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

Ο χώρος αυτός προτείνουμε να είναι το πολύγωνο με συντεταγμένες κορυφών ως ακολούθως (ΕΓΣΑ’87):

Χ Υ
Α 482.244 4.199.382
Β 482.362 4.199.278
Γ 482.362 4.198.527
Δ 481.594 4.198.624
Ε 481.698 4.198.771 3

Σημειώνουμε ότι η υπηρεσία της ΡΑΕ διαθέτει το πλήρη φάκελο της σχετικής αίτησης συμπεριλαμβανομένης της Προκαταρκτικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».