Αιολική και ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2020

Αιολική και ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2020
Πέμπτη, 13/08/2020 - 13:34

Το 10 % της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρήχθη από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, Ember \.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση άνθρακα μειώθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά απαιτείται ακόμα μια ριζοσπαστική αλλαγή για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν με την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται τεράστιες μειώσεις στις εκπομπές αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον τομέα της ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής , όπως είναι οι πλημμύρες, η ξηρασία και η απώλεια ειδών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 η παραγωγή ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα αυξήθηκε κατά 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ενώ η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 8,3%.

Συνολικά, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3% τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους λόγω του lockdown, ενώ παρά τη μείωση της χρήσης άνθρακα, οι μονάδες παραγωγής άνθρακα παρήγαγαν το 33% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας τη συγκεκριμένη περίοδο.

«Για να διατηρηθεί η πιθανότητα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στους 1,5 βαθμούς, η παραγωγή άνθρακα θα πρέπει να μειωθεί κατά 13% ετησίως, εντός της δεκαετίας», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Ember, Dave Jones.

Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τις μεγαλύτερες συνεισφορές στην ενέργεια που προέρχεται από ηλιακά και αιολικά πάρκα, που κυμαίνονται στο 21% και στο 33% αντίστοιχα για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η Κίνα συνείσφερε κατά 10% και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά 12%, σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης.

Η παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 31% και 32% αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή άνθρακα στην Κίνα μειώθηκε μόλις 2%,.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ember εξέτασε στοιχεία από 48 χώρες που αποτελούν το 83% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.