WindEurope: Η αιολική βιομηχανία παρέμεινε ανθεκτική κατά την κρίση του κορωνοϊού

WindEurope: Η αιολική βιομηχανία παρέμεινε ανθεκτική κατά την κρίση του κορωνοϊού
Πέμπτη, 30/07/2020 - 17:21

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της WindEurope «Ο αντίκτυπος του Covid-19 στον αιολικό τομέα της Ευρώπης» ο τομέας της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη παρέμεινε ανθεκτικός κατά την περίοδο της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι παρά τις καθυστερήσεις που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων παρέμεινε σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό των προηγούμενων ετών.

Μάλιστα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εγκαταστάθηκαν 3,9 GW χερσαίας αιολικής ισχύος και 1,2 GW υπεράκτιας. Όπως σημειώνεται οι χερσαίες εγκαταστάσεις ήταν λίγο πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών ετών, ο οποίος άγγιζε τα 3,7 GW. Από την άλλη, οι εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ήταν χαμηλότερες από τον τριετή μέσο όρο των 1,5 GW.

Σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στον αιολικό τομέα ο επικεφαλής πολιτικής της WindEurope, Pierre Tardieu, δήλωσε:

«Η Ευρώπη εφάρμοσε πρωτοφανή μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που επηρέασε όλους τους τομείς της οικονομίας».

«Όμως ο άνεμος παρέμεινε ανθεκτικός. Οι ανεμογεννήτριές μας παρήγαγαν ρεκόρ ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εθνικές κυβερνήσεις πραγματοποίησαν ανταγωνιστικές δημοπρασίες. Και η βιομηχανία μας συνεχίζει να υλοποιεί νέα αιολικά πάρκα εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική των ευρωπαϊκών χωρών στη βιομηχανία, η έκθεση αναφέρει ότι η Γερμανία είναι η χώρα με τις περισσότερες εγκαταστάσεις χερσαίων αιολικών πάρκων για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Μάλιστα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της έφτασε τα 587 MW, η οποία βέβαια είναι πολύ χαμηλότερη αναλογικά με τις προηγούμενες χρονιές. Την Γερμανία ακολουθεί η Γαλλία με 494 MW εγκατεστημένης χερσαίας αιολικής ισχύος.

Από την άλλη πλευρά, στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, τα ηνία κρατά το Ηνωμένο Βασίλειο με εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύ 483 MW, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με 235 MW, τις Κάτω Χώρες με 224 MW και τη Γερμανία με 213 MW.

Στην έκθεσή της η WindEurope αναφέρει ότι η πρόβλεψή της για εγκατάσταση 17,7 GW το 2020 είναι πλέον απίθανη, με το έλλειμμα που σημειώνεται να φτάνει περίπου το 20%.

Η WindEurope αναφέρει επίσης ότι λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, η αλυσίδα εφοδιασμού της αιολικής βιομηχανίας παρουσίασε σημαντικές καθυστερήσεις κατά τους πρώτους έξι μήνες, έως τα τέλη Ιουνίου, ιδίως σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων ανεμογεννητριών, καθώς και εισαγωγές υπο - εξαρτημάτων, κυρίως από την Ασία.

Τέλος, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι ο κορωνοϊός επηρέασε τη ζήτηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Πιο συγκεκριμένα, ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκε κατά 25% κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου - Μαΐου.

Όμως σε αυτό το πλαίσιο, τα ευρωπαϊκά αιολικά πάρκα παρήγαγαν 241 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας έτσι το 17% της ευρωπαϊκής ενεργειακής ζήτησης κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ η χρηματοδότηση για νέα αιολικά πάρκα έφτασε το ρεκόρ των 14,3 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από: euractiv.com, renews.biz