TenneT: Ολοκλήρωσε την πλατφόρμα Borssele Beta 700 MW

TenneT: Ολοκλήρωσε την πλατφόρμα Borssele Beta 700 MW
Πέμπτη, 30/07/2020 - 15:40

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την TenneT η σύνδεση των -υψηλής τάσης (700 MW)-υπεράκτιων αιολικών πάρκων Borssele 3, 4 και 5 ένα μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και είναι έτοιμη για χρήση.

Ο ολλανδογερμανικός φορέας δικτύου TenneT έλαβε την πιστοποίηση «Grid Readiness» από την DNV GL για την πλατφόρμα Borssele Beta με τη σύνδεση του υπεράκτιου δικτύου να πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο λεγόμενο Πλαίσιο Ανάπτυξης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας.

Οι προγραμματιστές των έργων Borssele, Blauwwind (Borssele 3 και 4) και Two Towers (Borssele 5), θα μπορούν να συνδέσουν τους ανεμογεννήτριες τους με το δίκτυο υψηλής τάσης μέσω της πλατφόρμας Borssele Beta.

Ο υπεύθυνος υπεράκτιων δραστηριοτήτων της TenneT, Marco Kuijpers, δήλωσε:

«Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι το δεύτερο μέρος της σύνδεσης υψηλής τάσης του Borssele είναι ήδη ολοκληρωμένο και πραγματοποιήθηκε εντός του προϋπολογισμού. Παρά όλες τις προκλήσεις του Covid-19, καταφέραμε να συνεχίσουμε με τα έργα μας, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη».

Τα αιολικά πάρκα Borssele 3, 4 και 5 θα έχουν συνολική ισχύ 700MW. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες θα συλλέγεται στη θάλασσα σε μια πλατφόρμα μετασχηματιστή και η τάση θα μετατρέπεται από 66kV σε 220kV.

Στη συνέχεια, η ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω καλωδίων στον πυθμένα της θάλασσας στην ξηρά, σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στο Borssele όπου η ενέργεια θα μετατρέπεται σε 380kV.

Η TenneT επενδύει στην αναβάθμιση του δικτύου 150kV στο Zeeland της Ολλανδίας και τη σύνδεση 380kV μεταξύ των υποσταθμών υψηλής τάσης Borssele και Rilland για να εξασφαλίσει τη μεταφορά μεγαλύτερου όγκου ενέργειας στο μέλλον.

Μέχρι το τέλος του 2023, η TenneT θα έχει κατασκευάσει 3500 MW συνδέσεις δικτύου για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τα πρώτα 1400 MW πραγματοποιήθηκαν με την παράδοση των Borssele Alpha και Beta, ακολουθούν τα Hollandse Kust Zuid Alpha και Beta και ύστερα το Hollandse Kust Noord.

Για όλα αυτά τα αιολικά πάρκα η TenneT χρησιμοποιεί πέντε ίδιες πλατφόρμες μετασχηματιστών 700MW.