Πλωτή αιολική ενέργεια: Θα μπορούσε να φτάσει τα 70 GW ισχύος μέχρι το 2040

Πλωτή αιολική ενέργεια: Θα μπορούσε να φτάσει τα 70 GW ισχύος μέχρι το 2040
Πέμπτη, 16/07/2020 - 14:42

Περίπου 70 GW πλωτής αιολικής ενέργειας θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε όλο τον πλανήτη έως το 2040, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νέας συνοπτικής έκθεσης του Carbon Trust για το Floating Wind Joint Project.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτός ο νέος τομέας της αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να επεκταθεί γρήγορα και να παράγει έργα αξία 195 δισεκατομμυρίων λιρών ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ευκαιρία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού να επενδύσει στην πλωτή αιολική ενέργεια. Η μελέτη προβλέπει ότι ακόμα και βραχυπρόθεσμα ο τομέας μπορεί να παράγει έως και 10,7 GW ισχύος έως το 2030.

Η τεχνολογία της πλωτής αιολικής ενέργειας επιτρέπει την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών σε ύδατα μεγαλύτερου βάθους, τα οποία είναι ακατάλληλα για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών που θεμελιώνονται στον πυθμένα της θάλασσας. Έτσι, διευρύνεται το πλαίσιο των τμημάτων της επιφάνειας του πλανήτη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα πιλοτικά έργα έχουν δείξει τη δυνατότητα για παρόμοιες, ή ακόμη υψηλότερες αποδόσεις από πλωτές ανεμογεννήτριες σε σύγκριση με τα υπεράκτια αιολικά έργα, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν σε περιοχές με υψηλότερο αιολικό δυναμικό. Οι υποστηρικτές της προσέγγισης προβλέπουν επίσης ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος υλοποίησης, καθώς οι πλωτές τεχνολογίες δεν απαιτούν δομές θεμελίωσης.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η πλωτή αιολική ενέργεια πρόκειται να καταστεί βασικός τομέας της παραγωγή ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και επιπλέον, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη σε γεωγραφικές περιοχές όπου τα βαθύτερα ύδατα δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών που θεμελιώνονται στον θαλάσσιο πυθμένα.