Η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο δημιουργεί διχασμό για την προώθηση του μπλε ή πράσινου υδρογόνου

Η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο δημιουργεί διχασμό για την προώθηση του μπλε ή πράσινου υδρογόνου
Παρασκευή, 26/06/2020 - 14:22

Διχασμένοι εμφανίζονται οι «λομπίστες» της ενεργειακής βιομηχανίας από τη μία, και οι υποστηρικτές του ανανεώσιμου υδρογόνου από την άλλη, αναφορικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα παραγόμενο από ορυκτά καύσιμα ή του πράσινου υδρογόνου εν όψη της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής υδρογόνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει τη στρατηγική της για το υδρογόνο στις 8 Ιουλίου, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ευρωπαϊκή ρύθμιση και χρηματοδότηση της παραγωγής υδρογόνου ως καυσίμου, αποσκοπώντας στην αντικατάσταση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε σε τομείς όπως είναι τα χημικά και οι μεταφορές.

Σύμφωνα με το Reuters περισσότεροι από 30 βιομηχανικοί όμιλοι και εταιρείες ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Equinor και Uniper, έστειλαν επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ στις 24 Ιουνίου - η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη- προτρέποντάς τους να αιτηθούν στην Επιτροπή την υιοθέτηση μιας «τεχνολογικά ουδέτερης» προσέγγισης στη στρατηγική για το υδρογόνο.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε υδρογόνο, οι νομοθέτες της ΕΕ φοβούνται ότι την ενδεχόμενη υποστήριξη του μπλε υδρογόνου καθώς η ενεργειακή βιομηχανία υποστηρίζει ότι το μπλε υδρογόνο είναι φθηνότερο και «θα δημιουργήσει την απαραίτητη κλίμακα και θα κάνει τις εφαρμογές υδρογόνου ανταγωνιστικές ως προς το κόστος».

Σημειώνεται ότι το μπλε υδρογόνο παράγεται από ορυκτά αέρια, αλλά χρησιμοποιεί τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για να περιορίσει έως και το 90% των εκπομπών άνθρακα που προκύπτουν. Από την άλλη, το πράσινο υδρογόνο παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης - μια διαδικασία μηδενικών εκπομπών άνθρακα η οποία χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια για να γίνει η διάσπαση του νερού.

Ορισμένοι κατασκευαστές έργων υποστηρίζουν ότι μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση θα μπορούσε να ευνοήσει το πράσινο υδρογόνο, καθώς οι χώρες λαμβάνουν υπόψη τον ευρωπαϊκό στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το στοίχημα για την εφαρμογή μεγάλων μειώσεων στις εκπομπές άνθρακα του μπλε υδρογόνου είναι επικίνδυνο, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις συνήθως συλλαμβάνουν πολύ λιγότερο από το 90% των εκπομπών.

Βεβαίως, ορισμένες κυβερνήσεις δεν αναμένεουν την ευρωπαϊκή στρατηγική υδρογόνου για να σχεδιάσουν έργα πράσινου υδρογόνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters η κυβέρνηση της Δανίας στις 19 Ιουλίου του προηγούμενου έτους προχώρησε στην πώληση 100 εκατομμυρίων ευρώ ανανεώσιμης ενέργειας στις Κάτω Χώρες και τα έσοδα τα χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση ενός ηλεκτρολύτη ισχύος 100MW.

Το Reuters κάνει λόγο επίσης, για ένα προσχέδιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής υδρογόνου, σύμφωνα με το οποίο το πράσινο υδρογόνο θα αποτελέσει προτεραιότητα για την Ένωση και μάλιστα η ΕΕ στοχεύει στην παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτών ισχύος 40 GW. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ διαθέτει λιγότερη από 1GW σε ηλεκτρολύτες.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Michael Bloss, συναντήθηκε με την Επιτροπή στις 17 Ιουνίου για να εκφράσει ανησυχίες για το ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο στρατηγικής υδρογόνου χρησιμοποίησε μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία φυσικού αερίου για την εκτίμηση του δυναμικού του μπλε υδρογόνου. Ο ίδιος ανέφερε στο Reuters ότι η Επιτροπή τον ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ανεξάρτητες μελέτες για την τελική στρατηγική της.

Πηγή: Reuters