Enel: Νέο πρόγραμμα πράσινου υδρογόνου ως μέρος της πράσινης μετάβασης

Enel: Νέο πρόγραμμα πράσινου υδρογόνου ως μέρος της πράσινης μετάβασης
Δευτέρα, 22/06/2020 - 16:20

Η ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Enel αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο έτος επιχειρησιακό πρόγραμμα πράσινου υδρογόνου στοχεύοντας στο να γίνει μια από τις εταιρείες ενέργειας απαλλαγμένες από άνθρακα μέχρι το 2050.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρείας, Antonio Cammisecra, η Enel στοχεύει στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Χιλής και της Ισπανίας. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες θα δοθεί έμφαση στο Τέξας, όπου ο όμιλος διαθέτει αιολικά και ηλιακά περιουσιακά στοιχεία.

«Έχουμε τεράστιους αγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας σε αυτές τις χώρες στις οποίες υπάρχει και μια πολλά υποσχόμενη αγορά υδρογόνου», δήλωσε ο Cammisecra.

Μάλιστα η Enel, η οποία κατέχει και την ισπανική Endesa, θα εγκαταστήσει ηλεκτρολύτες - οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να διαχωρίσουν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο - στα ηλιακά και αιολικά πάρκα της οι οποίοι θα παράγουν υδρογόνο που θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση ενέργειας ή θα πωληθεί σε βιομηχανικούς πελάτες για να ενισχύσουν την απολιγνιτοποίηση των διαδικασιών τους.

«Θα ξεκινήσουμε με 2-3 έργα τον πρώτο χρόνο για να δούμε αν η επιχειρηματική υπόθεση είναι σωστή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Enel κάνει λόγο για εταιρείες που ενδιαφέρονται να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις υδρογόνου για να τροφοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως είναι χημικές εταιρείες, εταιρείες χάλυβα, τσιμέντου και διύλισης.

Αν και σήμερα το πράσινο υδρογόνο είναι ακριβό για ευρεία χρήση, οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε τομείς που δεν διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις για την ευθυγράμμιση των έργων τους με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γερμανία διέθεσε 9 δισεκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει την ισχύ της σε υδρογόνου σε μια προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων για μειωμένες εκπομπές άνθρακα.

«Εάν θέλουμε ενισχύσουμε πραγματικά τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι οποίες θα ευθυγραμμίζονται με τις φιλοδοξίες της ΕΕ για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50-55% έως το 2030, θα πρέπει να βρούμε ένα ρόλο για το υδρογόνο», δήλωσε ο Cammisecra.

Η Enel, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, προσπαθεί να αυξήσει την πράσινη ισχύ της σε περίπου 60 GW έως το 2022 από 46 GW που είναι τώρα.

Μάλιστα, σχεδιάσει να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας με βάση τον άνθρακα έως το 2025, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας.

Πηγή: Reuters