Δανία: Έγκριση για τη δημιουργία δύο αιολικών νησιών ισχύος 5GW

Δανία: Έγκριση για τη δημιουργία δύο αιολικών νησιών ισχύος 5GW
Δευτέρα, 22/06/2020 - 16:53

Το δανικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία δύο τεχνητών νησιών αιολικής ενέργειας 5GW έως το 2030, καθώς επίσης και για τη δημιουργία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Hesselo, ισχύος 1GW.

Οι συγκεκριμένες εγκρίσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κλιματικής συμφωνίας την οποία υπέγραψε το κοινοβούλιο της Δανίας και επιπλέον, περιλαμβάνει και την προώθηση των μονάδων power-to-X.

Αναφορικά με την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Nicolai Wammen, δήλωσε:

«Με τη συμφωνία, η Δανία βρίσκεται πάλι στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης και ταυτόχρονα ανοίγουμε το δρόμο για την πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας με μερικές από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες υποδομές επένδυσης που έχουν επιχειρηθεί».

Συνέχισε αναφέροντας ότι με τη δημιουργία των δύο νέων νησιών ενέργειας, η Δανία καθίσταται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκινά μία νέα εποχή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα επενδύει στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και κάνει σημαντικά βήματα προς την πράσινη μετάβαση του κλάδου της θέρμανσης.

Ο Wammen ανέφερε επίσης: «Είμαι πολύ περήφανος που κατορθώσαμε να συνάψουμε μια ευρεία πράσινη συμφωνία που θα μας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων και η οποία μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέρος της συμφωνίας αποτελεί ο σχεδιασμός για εγκατάσταση περισσότερων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση της βιομηχανίας, καθώς επίσης και η ενίσχυση της πράσινης ενέργειας και βιοαερίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Δανία έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 70% των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.