Η Ευρώπη υποστηρίζει το πράσινο υδρογόνο

Η Ευρώπη υποστηρίζει το πράσινο υδρογόνο
Δευτέρα, 25/05/2020 - 15:10

Το ανανεώσιμο υδρογόνο αποτελεί το μέσο για την πλήρη απαλλαγή των ευρωπαϊκών βιομηχανιών από τον άνθρακα, σύμφωνα με το πρόγραμμα “Choose Renewable Hydrogen”.

Το έργο, το οποίο έχει την υποστήριξη οκτώ εταιρειών και των φορέων SolarPower Europe και WindEurope, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει τις σωστές επιλογές για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης καθώς και για την ολοκλήρωση της στρατηγικής για τον υδρογονάνθρακα, αξιοποιώντας πλήρως το δυναμικό των ΑΠΕ με σκοπό τη μετάβαση στην εποχή της από-ανθρακοποίησης.

Το “Choose Renewable Hydrogen” υπογραμμίζει ότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και των επακόλουθων οικονομικών της επιπτώσεων, η Ευρώπη δίνει προτεραιότητα στις πιο αποτελεσματικές, βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την από-ανθρακοποίηση της οικονομίας.

Το υδρογόνο που παράγεται από 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική, έχει μηδενικές εκπομπές που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και, όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές που συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, παρουσιάζει μια «βελτιστοποιημένη μορφή σύζευξης τομέων».

Οι οκτώ εταιρείες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία είναι οι ακόλουθες: Akuo Energy, BayWa RE, EDP, Enel, Iberdrola, MHI Vestas, Orsted και Vestas.