Μνημόνιο συνεργασίας Γερμανίας - Ολλανδίας για το δίκτυο μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

Μνημόνιο συνεργασίας Γερμανίας - Ολλανδίας για το δίκτυο μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας
Τετάρτη, 20/05/2020 - 16:46

Η Γερμανία και η Ολλανδία θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας αναφορικά με το δίκτυο και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Η ολλανδικός κρατικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ενέργειας TenneT, ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Γερμανία, αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της ενεργεακής μετάβασης για τις δύο χώρες.

Οι προγραμματισμένες επενδύσεις της TenneT στο ολλανδικό-γερμανικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας θα απαιτήσουν «σημαντικά πρόσθετα κεφάλαια» έως το 2029, σύμφωνα με δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το μνημόνιο συνεργασίας εκφράζει την πρόθεση εξέτασης των επενδυτικών επιλογών και της συμμετοχής στην TenneT στην ανπάπτυξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, για λογαριασμό της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών.

Εκφράζει επίσης τον αμοιβαίο στόχο για την ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της TenneT.

Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες σκοπεύουν επίσης να εξετάσουν τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών μέσω επενδύσεων στο δίκτυο, καινοτόμων λύσεων, εφαρμογής μηχανισμών διασυνοριακής επαναπροσφοράς και μέσω της από κοινού ανάπτυξης των υπεράκτιων κόμβων.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, δήλωσε: «Η επιτυχής ενεργειακή μετάβαση βασίζεται σε βιώσιμα ηλεκτρικά δίκτυα εντός της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Είναι μια ευκαιρία για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Αναμένω ότι η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Κάτω Χωρών θα δώσει θετική ώθηση στην ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας».