Project Dogger Bank: Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο παγκοσμίως

Project Dogger Bank: Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο παγκοσμίως
Πέμπτη, 14/05/2020 - 17:08

Μέχρι το τέλους του χρόνου αναμένεται να δρομολογηθεί το αιολικό πρότζεκτ Dogger Bank από τις εταιρείες Equinor και SSE Renewables, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Να σημειωθεί ότι το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως όταν κατασκευαστεί.

Το αιολικό πάρκο των 3.6 GW στις βορειοανατολικές ακτές της Βρετανίας δύναται να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περισσότερα από 4.5 εκατομμύρια νοικοκυριά και να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της χώρας για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, όπως αναφέρει η Equinor σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο στην ιστοσελίδα της.

Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία είπε ότι η τελική επενδυτική απόφαση για την Φάση Α και Β του έργου αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του 2020, με την απόφαση για την τελευταία φάση να πηγαίνει για το 2021. Να προσθέσουμε ότι η συνολική επένδυση του έργου ανέρχεται στα 9 δισεκατομμύρια λίρες (11.05 δις δολάρια) για την περίοδο 2020 με 2026.

Σε ότι αφορά την SSE Renewables – θυγατρική του βρετανικού ενεργειακού ομίλου SSE Group – θα είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής, ενώ με την ολοκλήρωσή του, η Equinor θα αναλάβει την διαχείριση του αιολικού πάρκου για ολόκληρη την διάρκεια ζωής του πάρκου και η οποία ξεπερνάει τα 25 χρόνια.

Τέλος, η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2023.