Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας: Η αιολική ενέργεια θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία

Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας: Η αιολική ενέργεια θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία
Παρασκευή, 08/05/2020 - 16:10

Κορυφαίοι παράγοντες του αιολικού τομέα δημοσίευσαν ανακοίνωση που επισημαίνει το ρόλο της αιολικής ενέργειας ως βασικό συστατικό για την οικονομική ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αιολική ενέργεια αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως και θα μπορούσε να δημιουργήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και αύξηση των ετήσιων επενδύσεων γύρω στα 207 δισ. δολαρία υπό την προϋπόθεση ότι η αιολική ικανότητα υπερβαίνει τα 2TW.

Οι επενδύσεις σε αιολικές και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μελλοντικών υποδομών και για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και βιώσιμων οικονομιών, παρέχοντας παράλληλα στις χώρες και τους πολίτες προσιτή ενέργεια, χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να θεσπίσουν σαφή κριτήρια καθότι τα επενδυτικά συστήματα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων βασίζονται στην αρχή της «Άνευ Επιβάρυνσης»/«No Harm» για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η ανακοίνωση καλεί τις κυβερνήσεις, τους διακυβερνητικούς φορείς και τους παγκόσμιους δανειοδοτικούς οργανισμούς να θέσουν τις επενδύσεις αιολικής ενέργειας στο επίκεντρο των σχεδίων οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης, λαμβάνοντας βασικές δράσεις οι οποίες περιγράφονται στην ανακοίνωση.

6 Μαΐου 2020, Βρυξέλλες - Σήμερα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας μαζί με υπογράφοντες εκπροσώπους όλων των μεγάλων εταιρειών και ενώσεων της αιολικής βιομηχανίας δημοσίευσαν μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει τον ρόλο της αιολικής ενέργειας στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του COVID-19 και καθορίζει τις βασικές πολιτικές δράσεις που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Η αιολική ενέργεια είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο για την οικονομική ανάκαμψη από τον αντίκτυπο του COVID-19, το οποίο θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις στην ανανέωση κρίσιμων υποδομών για ένα βιώσιμο μέλλον. Η αιολική βιομηχανία θα βοηθήσει στην παροχή θέσεων εργασίας, θα ενισχύσει την καθαρή και προσιτή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια που απαιτείται για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Καλώντας τις κυβερνήσεις, τους διακυβερνητικούς φορείς και τους παγκόσμιους δανειοδοτικούς οργανισμούς, η ανακοίωση προτείνει βασικές δράσεις που μπορούν να αναλάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να θέσουν τις επενδύσεις αιολικής ενέργειας στο επίκεντρο των σχεδίων οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης με τρία βασικά θέματα: επενδύσεις για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον, διευκόλυνση του περιβάλλοντος για καθαρή ενέργεια και ενδυνάμωση του ανθρωπίνου δυναμικού για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.

Ο Ben Backwell, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 είχε προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο και ο τρόπος με τον οποίο θα ανακάμψουμε από την κρίση εξαρτάται από τις ενέργειες που θα κάνουμε όλοι τους επόμενους μήνες. Έχουμε την ευκαιρία να «ξαναχτίσουμε», να βοηθήσουμε στην έναρξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και να δημιουργήσουμε την ενεργειακή υποδομή του μέλλοντος ».

Προσθέτει ότι «οι νέοι ειδικότερα θα επωμιστούν το οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος των σχεδίων τόνωσης που σχεδιάζονται τώρα, και θα φέρουν το χρέος που σχετίζεται με αυτές τις δαπάνες, οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να επωφεληθούν από τις σημερινές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καθιερώσουν την αρχή της «Άνευ Επιβάρυνσης»/ «No Harm» για τις δαπάνες οικονομικής τόνωσης και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δαπανώνται στην αναζωογόνηση των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων οι οποίες θα πρέπει σταδιακά να καταργηθούν για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση και να για να αποφευχθεί η απειλή της επικίνδυνης και μη αναστρέψιμης κλιματική αλλαγή."

Ο Morten Dyrholm, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας σχολίασε: «Ο αιολικός τομέας είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους κλάδους στον κόσμο. Οι πολιτικές και τα επενδυτικά πλαίσια που προωθούν περαιτέρω αυτόν τον κλάδο είναι επομένως κρίσιμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης κατά την ανάπτυξη των οικονομιών μας. Η βιομηχανία μας όχι μόνο μπορεί να υποστηρίξει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια επενδύσεις, αλλά και να παρέχει τα τεράστια οφέλη της αιολικής ενέργειας στην κοινωνία, όπως είναι η προσιτή ισχύς, ο καθαρότερος αέρας και η ανθεκτική υποδομή. Έτσι η επένδυση στην αιολική ενέργεια καθίσταται η λογική επιλογή για χώρες που επιζητούν την πράσινη ανάκαμψη μετά την πανδημία ».

Ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope πρόσθεσε: «Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του COVID-19 εξαρτάται από την πολιτική δράση που αναλαμβάνουμε τώρα. Στην Ευρώπη, η Πράσινη Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και βιωσιμότητα είναι ένα σαφές όραμα που πρέπει να επιδιώξουν όλες οι χώρες. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ευθυγραμμίσουν τα πακέτα ανάκαμψης με τους κλιματικούς στόχους και να επενδύσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας για την χερσαία και την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Έτσι οι οικονομίες τους θα ανακάμψουν και θα γίνουν ισχυρότερες και ανθεκτικότερες».

Η ανακοίνωση υπογράφηκε από τις μεγάλες εταιρείες στον τομέα της αιολικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των: Vestas, Siemens Gamesa, Iberdrola, Mingyang Smart Energy, MHI Vestas, Acciona, Nordex, ReNew Power, EDPR, ZF, Orsted, Goldwind, Envision as well as wind and renewable energy associations such as WindEurope, American Wind Energy Association (AWEA), Chinese Wind Energy Association (CWEA), Brazilian Wind Energy Association (ABEEolica), Mexican Wind Energy Association (AMDEE), RES4Africa, South African Wind Energy Association (SAWEA), Japan Wind Power Association (JWPA), Russian Association of Wind Power Industry (RAWI), Japan Renewable Energy Institute (REI), Mongolian Wind Energy Association ( MONWEA), and the Turkish Wind Energy Association (TUREB/TWEA).