Προσπάθεια για μετάβαση στην εποχή του πράσινου υδρογόνου μετά την πανδημία

Προσπάθεια για μετάβαση στην εποχή του πράσινου υδρογόνου μετά την πανδημία
Παρασκευή, 08/05/2020 - 14:42

Το υδρογόνο θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως μια καθαρή εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων. Καθώς οι μεγάλες οικονομίες προετοιμάζουν πράσινες επενδύσεις για να εκκινήσει ηη ανάπτυξη, οι υποστηρικτές της πράσινης ενέργειας αναζητούν την ευκαιρία ανάδυσης της εξειδικευμένης ενέργεια στον τομέα του ηλεκτρικού.

Το πράσινο υδρογόνο ήρθε ξανά στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα όταν ο Fatih Birol, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ), δήλωσε ότι η τεχνολογία ήταν «έτοιμη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να διοχετεύσουν επενδύσεις σε αυτό το εναλλακτικό καύσιμο.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Αυστραλίας και της Πορτογαλίας, έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Επενδυτές, πολιτικοί και επιχειρήσεις πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους να χρησιμοποιήσουν το πράσινο σχέδιο ανάκαμψης μετά την κρίση για να υποστηρίξουν τη χρήση υδρογόνου σε τομείς όπως τα φορτηγά και η βαριά βιομηχανία.

Η χρήση υδρογόνου ως καυσίμο αποτελεί θέμα συζήτησης από τη δεκαετία του 1970, αλλά προς το παρόν είναι πολύ ακριβό για ευρεία χρήση. Οι υποστηρικτές λένε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές και η μεγαλύτερη ζήτηση από τον χώρο των μεταφορών, των δίκτυων φυσικού αερίου και της βιομηχανίας θα μειώσουν το κόστος.

Αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thierry Breton συναντήθηκε διαδικτυακά με εταιρείες υδρογόνου για να συζητήσει την ανάκαμψη του μπλοκ από την πανδημία.

Ο Diederik Samsom, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται προς το καθαρό υδρογόνο ως «περιοχή προτεραιότητας» της Πράσινης Συμφωνίας στον τομέα της βιομηχανίας.

Κατά το προηγούμενο έτος, αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν ότι εργάζονται πάνω σε στρατηγικές υδρογόνου και ο ρυθμός έρευνας έχει αυξηθεί κατά τον τελευταίο μήνα.

Αυτή την εβδομάδα, η Αυστραλία διέθεσε 300 εκατομμύρια δολάρια για να εκκινήσει έργα υδρογόνου. Η Πορτογαλία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα μονάδα υδρογόνου μέχρι το 2023 η οποία θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και θα παράγει υδρογόνο με ηλεκτρόλυση.

Οι Κάτω Χώρες παρουσίασαν μια στρατηγική υδρογόνου στα τέλη Μαρτίου, σκιαγραφώντας σχέδια για χωρητικότητα πράσινων ηλεκτρολυτών 500 MWμέχρι το 2025. Η ολλανδική κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να παρουσιάσει ένα «σχέδιο δράσης» για το καθαρό υδρογόνο.

Πηγή: Reuters