Αιολική ενέργεια: πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία

Αιολική ενέργεια: πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία
Τετάρτη, 29/04/2020 - 16:00

Η αιολική ενέργεια ήταν η πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η αιολική ενέργεια παρείχε 3390GW ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τα 3234GW που προήλθαν από φυσικό αέριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ιρλανδικής Αιολικής Ενέργειας (IWEA) Ντέιβιντ Κόνολι είπε: «Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει η αιολική ενέργεια η πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία.

«Το περασμένο έτος ήταν ένα έτος ρεκόρ για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας καθώς παρείχε το ένα τρίτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι πρώτοι τρεις μήνες του 2020 δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουμε κι αυτό το ρεκόρ. "

Ο Κόνολι σημείωσε ότι η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι σε θέση να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να προσελκύσει επενδύσεις στην Ιρλανδία.

«Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν την επιτυχία, είναι σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του συστήματος σχεδιασμού μας, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε και τηνυπεράκτια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Κόνελι προέτρεψε την ιρλανδική κυβέρνηση να εφαρμόσει κατάλληλες πολιτικές που θα επιτρέψουν στις βιομηχανίες ΑΠΕ να επιτύχουν τον στόχο που ορίζεται από Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα έως το 2030.

Η αιολική ενέργεια των 3390 GW που παράχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 ισοδυναμεί με την ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας 737.000 σπιτιών στην Ιρλανδία.