BloombergNEF: Οι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο τα ορυκτά καύσιμα

BloombergNEF: Οι φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο τα ορυκτά καύσιμα
Τετάρτη, 29/04/2020 - 13:32

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι χερσαίες ανεμογεννήτριες θεωρούνται οι φθηνότερες πηγές ενέργειας, τουλάχιστον για τα δύο τρίτα του κόσμου σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία.

Οι συσσωρευτές ενέργειαςείναι πλέον η φθηνότερη τεχνολογία για την εισαγωγή φυσικού αερίουστην Ευρώπη, την Κίνα ή την Ιαπωνία, όπως αναφέρει σε τελευταία της μελέτη η BloombergNEF (BNEF).

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκής έχει μειωθεί κατά 9% και 4% αντίστοιχα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 κάτι που μεταφράζεται σε 44 δολάρια και 50 δολάρια MWh, αντίστοιχα.

Η χερσαία αιολική ενέργεια σημείωσε τη σημαντικότερη μείωση κόστους το 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μεγέθους του στροβίλου, που κατά μέσο όρο φτάνει τα 4,1MW, και κοστολογείται περίπου στα 0,7 εκατ. δολάρια ανά MW.

Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, όπου οι αιολικοί πόροι προς εκμετάλλευση είναι άφθονοι, με την οικονομική κρίση του 2016, το κόστος του κεφαλαίου για εκτέλεση αιολικών έργων αυξήθηκε έως και 13%.

Η ανάλυση του BNEF σημειώνει ότι τα επιτόκια δανεισμού μειώθηκαν πρόσφατα φτάνοντας σε επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την κρίση.

«Αυτό σημαίνει ότι τα καλύτερης κλάσης χερσαία αιολικά έργα μπορούν να επιτύχουν ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα 24 δολαρια ανά MWh, το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, κορυφαία έργα στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ισπανία ακολουθούν αντίστοιχα με 26, 29 και 29 δολάδια ανά MWh, εξαιρουμένων των επιδοτήσεων», αναφέρει η έκθεση.

«Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών, το ηλιακό σημείο αναφοράς κυμαίνεται στα 38 δολάρια ανά MWh, μειωμένο κατά 9% από το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη χώρα είναι σχεδόν ισοδύναμη με το λειτουργικό κόστος των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, το οποίο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 35 δολάρια ανά MWh. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η Κίνα προχωρά στην ατζέντα της για την απορρύθμιση, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα στον τομέα της ενέργειας ».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η BNEF εκτιμά ότι μερικά από τα φθηνότερα φωτοβολταϊκά έργα που χρηματοδοτήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες θα είναι σε θέση να επιτύχουν ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 23 με 29 δολάρια ανά MWh, παρέχοντας ανταγωνιστικές αποδόσεις στους επενδυτές τους.

Αυτά τα έργα βρίσκονται στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Χιλή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θέτουν πλέον υπό αμφισβήτηση τις υπάρχοντεςμονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Ο επικεφαλής της έκθεσης Tifenn Brandily σχολίασε: «Υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Αυτό οφείλεται και στο ότι η φωτοβολταϊκή και η αιολική τεχνολογία βελτιώνουν τη διαδικασία παραγωγής ανανεώσιμων πόρων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η BNEF εκτιμά ότι ένα μέσο χερσαίο αιολικό πάρκο έχει διπλασιάσει τη χωρητικότητά του από 32MW το 2016 σε περίπου 73MW. Τα ηλιακά πάρκα θεωρούνται τα τρίτα πιο ισχυρά σήμερα, με χωρητικότητα 27MW κατά μέσο όρο.

Η Κίνα φιλοξενεί το φθηνότερο ισοσταθμισμένο κόστος αποθήκευσης ηλεκτρισμού παγκοσμίως, στα 115 δολάρια ανά MWh. Αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εξαρτάται κυρίως από την εγγύτητα των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού και την ευρύτερη χρήση φθηνότερων χημικών τεχνολογιών φωσφορικού λιθίου.

Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNEF, Seb Henbest, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός θα φέρει μια σειρά επιπτώσεων στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είτε από ορυκτά είτε από ΑΠΕ.

Ο Henbest δήλωσε: «Ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι συμβαίνει στο κόστος χρηματοδότησης, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Άλλο ερώτημα αφορά τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στις παγκόσμιες αγορές. Εάν διατηρηθεί αυτό θα μπορούσε να θωρακιστείη παραγωγή ορυκτών καυσίμων για λίγο από το ανταγωνιστικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. "