ΡΑΕ: Νέα μέθοδος καθορισμού των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ

ΡΑΕ: Νέα μέθοδος καθορισμού των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ
Δευτέρα, 13/04/2020 - 18:12

Στη θέσπιση νέας μεθόδου καθορισμού των τελών δικτύου που εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ από τους καταναλωτές προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο τα έσοδα του Διαχειριστή να συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και όχι αποκλειστικά με το ύψος των επενδύσεων, όπως ισχύει τώρα.

Το νέο πλαίσιο συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

Η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει την σταδιακή μετάβαση στο νέο πλαίσιο με τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς. Στόχος είναι να τεθεί σε διαβούλευση το Μάιο και να εφαρμοστεί από 1.1.2021.

Η πρόταση σχετίζεται και με την επικείμενη αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ καθώς, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να προσελκύσει επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα δημιουργίας αξίας, όπως αποδεικνύει και η εμπειρία από την εφαρμογή προηγμένων ρυθμιστικών πλαισίων σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.