Εβδομαδιαία επισκόπηση των επιπτώσεών της πανδημίας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Εβδομαδιαία επισκόπηση των επιπτώσεών της πανδημίας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Τετάρτη, 08/04/2020 - 15:15

Δημοσιεύτηκαν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού ανάλυσης και έρευνας, Wood Mackenzie, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας για την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικά με την ηλιακή ενέργεια αναμένεται να σημειωθεί μια μείωση στην παραγωγή γύρω στο 20%, ενώ ο αντίκτυπος στην χερσαία και θαλάσσια αιολική ενέργεια δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι μεγάλος. Αλλά και σε επίπεδο ζήτησης η ηλιακή ενέργεια, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του οικονομικού σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημειώνονται αρκετοί περιορισμοί και στην προσφορά και στη ζήτηση.

Το κλείσιμο των εργοστασίων ή η επιβράδυνση των εργασιών συνεχίζεται σε πολλές αγορές με κύριες τις εγκαταστάσεις στην Ινδία, την Ισπανία την Τουρκία και το Μεξικό, ενώ υπάρχουν και εταιρίες που μένουν ανεπηρέαστες, όπως η Siemens Gamesa, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκε και άλλες παραγγελίες.

Αναφορικά με την αιολική ενέργεια, αναμένεται μείωση η οποία θα φτάσει μέχρι και τα 4.9 GWκατά τη διάρκεια του 2020. Η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας συνεχίζει με την Κίνα να επανεκκινεί την παραγωγή, όμως για τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη είναι ακόμη νωρίς.

Στην ηλιακή ενέργεια είχε σημειωθεί πτώση στην παραγωγή κατά 18% ήδη πριν από την περίοδο της πανδημίας από τα 29,5 GW στα 106,4 GW. Το 2021 φαίνεται πως θα ανακάμψει,όμως έως και 3% κάτω από τα προβλεπόμενα επίπεδα της περιόδου πριν από τον κορωνοϊό. Οι τιμή μονάδας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει πτωτική πορεία λόγω μειωμένης ζήτησης με τις ΗΠΑ να βλέπουν την πρώτη πτώση των τιμών κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση lockdown και παράλληλα η ζήτηση για ρεύμα μειώνεται και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης αυξάνεται. Η επιστροφή στην «κανονικότητα» εξαρτάται από την επιτυχία της καραντίνας και τις πολιτικών ανάκαμψης των κυβερνήσεων.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ