Ανάγκη νέων επενδύσεων στην αιολική ενέργεια για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων του 2020

Ανάγκη νέων επενδύσεων στην αιολική ενέργεια για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων του 2020
Τετάρτη, 08/04/2020 - 16:09

Η ετήσια έκθεση της WindEurope που δημοσιεύτηκε την Τρίτη σημειώνει ότι κατά το 2019 η χρηματοδότηση των έργων αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2018, ενώ φέτος θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση.

Η WindEurope, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των οικονομικών συναλλαγών που σχετίζονται με τα αιολικά πάρκα, διαπίστωσε ότι οι συνολικές επενδύσεις στην Ευρώπη κατά το 2019 ανήλθαν στα 52 δις ευρώ, δηλαδή 5 δις λιγότερα σε σχέση με το 2018.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα έργα αιολικής ενέργειας αποτελούν μια ελκυστική επένδυση και μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διατεθούν πολλά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους.

Βραχυπρόθεσμα, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αβέβαιη και οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση νέων πάρκων αιολικής ενέργειας είναι αναπόφευκτες.

Σημειώνει πως η μειωμένη ρευστότητα στην αγορά μειώνει την πιθανότητα προσφοράς κεφαλαίου στην ενέργεια, παρόλο που υπό κανονικές συνθήκες τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια θα ήταν μία καλή ευκαιρία για δανεισμό.

Η χρηματοδότηση των νέων έργων και η πιθανή καθυστέρηση τριών μηνών στην κατασκευαστική διαδικασία αιολικών πάρκων θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε νέα έργα κατά το 2020 θα κυμανθούν περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2019.

Τέλος, αναφέρει ότι τα έργα αιολικής ενέργειας αποτελούν ελκυστική επένδυση και μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διατεθούν πολλά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους.

Πηγή: Reuters