Το επενδυτικό momentum είναι εμφανές καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, πάνω από 1 GW νέων αιολικών πάρκων βρίσκεται υπό κατασκευή ή έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί, με στόχο την ολοκλήρωση εντός των επόμενων 18 μηνών. Ωστόσο, η συνολική εικόνα δείχνει και τις δομικές παθογένειες του κλάδου, καθώς σχεδόν τα μισά έργα που επιλέχθηκαν σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ από το 2018 έως το 2022 παραμένουν ανενεργά, στερώντας από την οικονομία φθηνή ενέργεια και πολύτιμο χώρο στο ενεργειακό μείγμα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ το εξάμηνο Ιανουαρίου–Ιουνίου 2025 συνδέθηκαν στο δίκτυο 37 νέες ανεμογεννήτριες ισχύος 152,2 MW, οι οποίες αντιστοιχούν σε επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ και συνετέλεσαν σε αύξηση κατά 2,8% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε σχέση με το τέλος του 2024.
Το αιολικό χαρτοφυλάκιο της χώρας αυξήθηκε στα 5.507 MW, εικόνα η οποία δείχνει διπλασιασμό του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι – μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μεν θετική, αλλά ανεπαρκής ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο μίγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως επισημαίνει η Ένωση. Κι αυτό διότι η μεγάλη υστέρηση δεν βρίσκεται στο ενδιαφέρον ή τις επενδύσεις, αλλά στα έργα που καθυστερούν ή έχουν βαλτώσει.
Στο τέλος του εξαμήνου, περισσότερα από 1 GW νέων αιολικών πάρκων βρίσκονταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί και αναμένεται να συνδεθούν εντός των επόμενων 18 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 300 MW περίπου, που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς εκτιμάται σε 6,5 GW στο τέλος της περιόδου αυτής.
Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ γραφειοκρατικά εμπόδια και δυσλειτουργίες προκαλούν καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.592 MW που είχαν επιλεγεί στους διαγωνισμούς ΡΑΕ μεταξύ 2018 και 2022, μόλις το 47% (746 MW) έχει τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος Ιουνίου 2025. «Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι πολύ μικρότερη από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Τα αιολικά αυτά έργα, συνολικής ισχύος 846 MW, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν περισσότερη φθηνή ενέργεια και μόνιμη ανακούφιση στους Έλληνες καταναλωτές και την εθνική οικονομία» τονίζεται σχετικά.
Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων είναι σημαντικό, καθώς τα 846 MW έργων που παραμένουν εκτός λειτουργίας έχουν τιμή αποζημίωσης χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Αν είχαν ήδη λειτουργήσει, θα προσέφεραν φθηνότερο ρεύμα και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια. Έτσι, μια κρίσιμη ευκαιρία να ανακουφιστεί διαρθρωτικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χάνεται, τουλάχιστον προσωρινά, όπως τονίζεται.
Η Στερεά Ελλάδα παραμένει μακράν πρώτη σε εγκατεστημένη ισχύ, με 2.427 MW (44% του συνόλου), ακολουθούμενη από την Πελοπόννησο (709 MW) και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (535 MW). Οι επενδύσεις σε νέα πάρκα συνεχίζουν να κατευθύνονται σε περιοχές με ισχυρό αιολικό δυναμικό και ώριμες υποδομές διασύνδεσης.
Οι νέες ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν φέτος είχαν κατά μέσο όρο ισχύ 4,11 MW – αυξημένη από τα 3,53 MW πέρυσι – γεγονός που υποδηλώνει στροφή σε μεγαλύτερες, αποδοτικότερες μονάδες. Παράλληλα, η αγορά συγκεντρώνεται γύρω από λιγότερους και ισχυρότερους παίκτες: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, MORE (Motor Oil), Iberdrola, Principia και ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέχουν το 52% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Ειδικότερα στο top 5 των επιχειρηματικών ομίλων είναι:
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1.034 MW (18,8%)
- ΜORE με 774 MW (14,1%)
- Iberdrola Rokas με 409 MW (7,4%)
- Principia με 368 MW (6,7%) και
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 308 MW (5,6%)
Ακολουθούν η Total Energies, η EDF, η METLEN, η Jasper Energy κ.α.