Η καινοτομία των οργανικών φωτοβολταϊκών 3η γενιάς

Η καινοτομία των οργανικών φωτοβολταϊκών 3η γενιάς
Πέμπτη, 22/02/2024 - 06:43

Ανάμεσα στoυς εκπροσώπους εταιρειών που ταξίδεψαν στην Ινδία στο πλαίσιο του CII INDIA EUROPE Business & Sustainability Conclave 2024 ήταν και η Organic Electronic Technologies που εξειδικεύεται στα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.

Η εταιρεία προΐσταται του ευρωπαϊκού project Flex2Εnergy που δημιουργεί εργοστάσιο μαζικής παραγωγής τους. Τα οργανικά φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τις ιδιότητές τους χρηματοδοτεί τη δημιουργία εργοστασίου μαζικής παραγωγής τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ Κώστας Φραγκογιάννης επικεφαλής της εμπορικής αποστολής στην Ινδία στο πλαίσιο του CII INDIA EUROPE Business & Sustainability Conclave 2024 στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις ανέφερε πως «η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών αποτελεί ευκαιρία να χρησιμεύσει ως πρότυπο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των ερευνητών και των επιστημόνων. Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν από κοινού να αξιοποιήσουν την ενέργεια από τη θάλασσα, τον ήλιο και τον άνεμο μέσω κοινής έρευνας, μεταφοράς τεχνολογίας και επενδύσεων σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η συνεργασία μπορεί να μετατρέψει άλλα νησιά ή ηπειρωτικές περιοχές σε ενεργειακά ανεξάρτητες οντότητες, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ινδία».

Ο κ. Φραγκογιάννης «εκτός από παραγωγός και εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ένας σημαντικός κόμβος logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κατασκευάζουμε επί του παρόντος ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, το Burgas, τη Varna και τη Russe. Η πρωτοβουλία αυτή θα μετατρέψει αυτά τα λιμάνια σε σημαντικούς κόμβους που θα παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις μεταφορών, logistics και εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχοντας κατά νου τις προτεραιότητες της ΕΕ, υποστηρίζουμε σθεναρά τις επενδύσεις και τις συνεργασίες στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής κατά μήκος του εμπορικού άξονα από το βορρά προς το νότο, από τη δύση προς την ανατολή. Η ανακοίνωση της G20 για τον εμπορικό διάδρομο που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, μέσω ναυτιλιακών λιμένων και σιδηροδρομικών γραμμών, την οποία ο Πρόεδρος Bidden χαρακτήρισε ως «επένδυση που αλλάζει το παιχνίδι», παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας. Επιβεβαιώνω τη βούλησή μας να υποστηρίξουμε πλήρως το έργο IMEC. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργούν ως κόμβος του Διαδρόμου IMEC».