Μένει πίσω η Ελλάδα στις διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Μένει πίσω η Ελλάδα στις διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Τετάρτη, 27/12/2023 - 08:37

Σε υψηλά επίπεδα ανέρχονται μέχρι στιγμής οι διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) από ΑΠΕ στην Ευρώπη για το 2023, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας RE-Source.

Η RE-Source Platform κατέγραψε προσφορές για 7,1 GW συνολικά για συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, όταν το ετήσιο υψηλό όλων των εποχών στην ΕΕ είναι αυτό των 7,6 GW που επιτεύχθηκε το 2021.

Ωστόσο, από τα συνολικά 38 GW PPAs που έχουν συμβολαιοποιηθεί έως σήμερα στην ΕΕ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 0,2 GW.
Και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει προσεχώς. Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), μετά την αναστολή της διαδικασίας χορήγησης όρων σύνδεσης στα έργα της κατηγορίας Β΄ (έργα που συνάπτουν συμβάσεις με τη βιομηχανία), αναιρείται το όποιο πλεονέκτημα είχαν οι βιομηχανίες της χώρας, η δυνατότητα δηλαδή δέσμευσης των παραγωγών ΑΠΕ να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις με μη οικιακούς καταναλωτές.

Στα δεκαετή PPAs με σταθερή τιμή η βιομηχανία ανέμενε τα πρώτα χρόνια να βγάλει κέρδη και προς το τέλος των συμβάσεων να καταγράψει απώλειες. Πλέον οι τιμές που προσφέρονται στα PPAs είναι πολύ υψηλές και δεν βγαίνουν, ενώ ήδη παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα PPAs εμπεριέχουν τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο.

Στη βάση αυτή οι βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο σύναψης ΡΡΑ με παραγωγούς ΑΠΕ που ενώ έχουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, δύνανται να συμμετέχουν στην αγορά χωρίς να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για χρονικό διάστημα που ξεκινάει με τη λήψη της άδειας λειτουργίας και δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

PPA