Κιαρτζής (Helleniq Energy): Περαιτέρω άνοιγμα στο πεδίο των αιολικών πάρκων

Κιαρτζής (Helleniq Energy): Περαιτέρω άνοιγμα στο πεδίο των αιολικών πάρκων
Δευτέρα, 02/10/2023 - 10:58

«Έχουμε ήδη μία πολύ δυνατή συνεργασία με τη γερμανική RVE στην κατασκευή αιολικών πάρκων και θέλουμε να επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια σε αυτά».

Άνοιγμα και στο πεδίο τωναιολικών πάρκωνεπιθυμεί να κάνει Helleniq Energy σύμφωνα με τον κ.Σπύρο Κιαρτζή, διευθυντή νέων τεχνολογιών & εναλλακτικών πηγών ενέργειας τηςHELLENiQ ENERGYGroup όπως ανέφερε από το βήμα του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κιαρτζής δήλωσε ακόμα: «είμαστε περήφανοι γι’ αυτά που κάνει η ΔΕΠΑ. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαμε ένα άλλο όνομα -Ελληνικά Πετρέλαια – που το αφήσαμε πίσω και επικεντρωθήκαμε στην ενεργειακή μετάβαση και στο μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Όλο αυτό έγινε μέσα από μία ολιστική προσέγγιση για μία πιο βιώσιμη συμβίωση με την κοινωνία ανέφερε» και συνέχισε:

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε περιβαντολογικές, οικονομικές, ρυθμιστικές προκλήσεις, όμως συνεχίζουμε και επενδύουμε στις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας, αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας. Είμαστε ευλογημένοι που πήραμε τις πρώτες άδειες στο κομμάτι των μπαταριών, έχοντας πίσω μας έργα 4 GW με έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη και εξετάζοντας κι άλλες επενδύσεις, καθώς έχουμε ολοένα και περισσότερο ανάγκη τις επενδύσεις στη συσσώρευση και αποθήκευση ενέργειας» σημείωσε οδιευθυντή νέων τεχνολογιών & εναλλακτικών πηγών ενέργειας της HELLENiQ ENERGYGroup, μιλώντας στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με τοpowergame.gr.

Επιπλέον ο κ. Κιαρτζής τόνισε: «Η διύλιση είναι μία βιομηχανία που δύσκολα μειώνεις το ανθρακικό αποτύπωμα. Συνεπώς ένας τομέας επενδύσεων είναι το πράσινο υδρογόνο και το κομμάτι της δέσμευσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο να φτιάξουμε προηγμένα καύσιμα, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα που υπάρχει σήμερα.

Δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε τεχνολογικές προκλήσεις, πολλά από τα παραπάνω είναι σε πρώιμα στάδια και χρειάζεται καινοτομία για να εξελιχθούν. Αυτές όμωςοι προκλήσεις μας δίνουν το έναυσμα για να προχωρήσουμε στις επενδύσεις. Είμαστε περήφανοι γιατί οι άνθρωποί μας είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά και συμβάλλουν, μέσα από συνεργασίες, σε όλους τους τομείς που αναφέραμε.Είναι μία μεγάλη ευκαιρία, εμείς έχουμε χαράξει την πορεία μας προς την ενεργειακή μετάβαση. Έχουμε ως απώτερο στόχο να φτιάξουμε πράσινα καύσιμα, προηγμένα βιοκαύσιμα, αεροπορικά βιώσιμα καύσιμα, μειώνοντας σημαντικά το αποτύπωμα το ανθρακικό το οποίο υπάρχει σήμερα. Θα στηρίξουμε τις δραστηριότητές μας μειώνοντας το αποτύπωμα και θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Αρκετές δεκάδες εκατομμύρια κατευθύνθηκαν στη νέα τεχνολογία και στον τομέα που λέμε new energy» υπογράμμισε.

Κλείνοντας είπε πως έχουμε να ξεπεράσουμε πολλά θέματα, από το πώς να μπορέσουμε να χτίσουμε την τοπική κοινωνία, να ξεπεραστούν ρυθμιστικά κοινά, μέχρι το πως να προσεγγίσουμε επενδυτές από το εξωτερικό, κάτι που πετύχαμε με τα αιολικά πάρκα. «Όλα αυτά δεν είναι εύκολα, όχι γιατί δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και χρηματοδοτικά εργαλεία . Δεν είναι εύκολα γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε χρηματοδοτικές προκλήσεις. Χρειάζονται καινοτομίες και φυσικά μία κοινωνική αποδοχή. Αυτές οι προκλήσεις μας δίνουν το έναυσμα για να επενδύσουμε στην καινοτομία», κατέληξε.