Υδρογόνο: Οι επενδύσεις και η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου

Υδρογόνο: Οι επενδύσεις και η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου
Τετάρτη, 03/05/2023 - 06:31

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να αναπτυχθεί η στρατηγική για το υδρογόνο.

Στόχος από ηλεκτρόλυση 750 MW να παράγονται 3 500 GWh υδρογόνου με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Ήδη πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οργανισμού ενέργειας «για να πετύχει τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 και να θέσει τη χώρα σε τροχιά προς μηδενικές καθαρές εκπομπές, η πολιτική της κυβέρνησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά, και στην ηλεκτροδότηση της ζήτησης ενέργειας, ειδικά στη θέρμανση κτιρίων και στις μεταφορές. Εκτός από την αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η Ελλάδα στοχεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη ηλιακής θερμικής θέρμανσης, να αυξήσει την ανάπτυξη αντλιών θερμότητας και να επεκτείνει τη χρήση βιοκαυσίμων μεταφορών, ιδιαίτερα προηγμένων βιοκαυσίμων. Υπάρχουν επίσης γενικοί στόχοι για τη χρήση του υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τομείς που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, όπως η ναυτιλία και η βαριά βιομηχανία».

Παράλληλα, τονίζει πως βραχυπρόθεσμα τρένα υδρογόνου στοχεύουν να καλύψουν μη ηλεκτροδοτούμενα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, μακροπρόθεσμα θα αποτελούν την πρώτη επιλογή για κάθε τύπο γραμμής, που προβλέπεται ότι το υδρογόνο παράγεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ανάμεσα στις εταιρείες που σχεδιάζουν επενδύσεις στο υδρογόνο η Motor Oil . Μεταξύ των έργων που αναλαμβάνει το s-ARTEMIS μια πρωτοβουλία ανανεώσιμου υδρογόνου της Hellenic Hydrogen, της νεοσύστατης κοινοπραξίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (51%) και της ΔΕΗ (49%), που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας μονάδας ηλεκτρολυσης 100MW για την παραγωγή περίπου 11.789 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρία για το 2022 «βρίσκεται στο Αμύνταιο της Δ. Μακεδονίας, στην καρδιά της περιοχής Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ, η οποία έχει επηρεαστεί σημαντικά από μεγάλης κλίμακας λιγνιτικές δραστηριότητες ηλεκτροπαραγωγής στο παρελθόν. Το s-ARTEMIS φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο εμπορικό έργο ηλεκτρολυτικών κυψελών στην Ελλάδα (και στην ΕΕ). Το έργο θα επωφεληθεί από τη βιομηχανική ‘’συμβίωση’’, καθώς θα αναπτυχθεί σε έναν υφιστάμενο χώρο όπου χρησιμοποιούνταν για παραγωγή ενέργειας από ορυκτά.Το s- ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Δ.Σ. 2022 77 ARTEMIS έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης έργων μεγάλης κλίμακας του Ταμείου Καινοτομίας (Μάρτιος 2023)».