Φωτοβολταϊκά στέγης: Πότε γίνεται αποπληρωμή – Πού μπορούν να εγκατασταθούν

Φωτοβολταϊκά στέγης: Πότε γίνεται αποπληρωμή – Πού μπορούν να εγκατασταθούν
Τρίτη, 27/12/2022 - 07:28

Μετά τις γιορτές εκτιμάται πως θα δοθεί στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης τα οποία αποτελούν μια λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν πάνελ ισχύος μέχρι 10kw και σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους.

Ο σύνδεσμος εταιριών φωτοβολταϊκών έχει εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό με πληροφορίες, με τίτλο «Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες με ή χωρίς αποθήκευση». Όπως αναφέρει ο οδηγός οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό είναι «η ύπαρξη ενεργού μόνιμης παροχής ρεύματος στο όνομα του αυτοπαραγωγού μέσω της οποίας τροφοδοτείται η εγκατάσταση κατανάλωσής του. Το φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης, δηλαδή με τον μετρητή της εγκατάστασης κατανάλωσης την οποία τροφοδοτεί. Το φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης προς την οποία αντιστοιχίζεται (δεν είναι επιτρεπτός ο συμψηφισμός με καταναλώσεις του ιδίου φυσικού ή νομικού προσώπου σε άλλες θέσεις εγκατάστασης, με εξαίρεση τις κατηγορίες αυτοπαραγωγών για τους οποίους ισχύει ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός)».

Σύμφωνα με τον οδηγό τα φωτοβολταϊκά αυτά συστήματα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτηρίων ή επί εδάφους, ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες, κ.λπ.) σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Τα συστήματα εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που τροφοδοτούν ή σε όμορο αυτής χώρο ή βρίσκονται σε άλλο χώρο, αλλά συνδέονται ηλεκτρικά με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης. Ο σταθμός συνδέεται στο Δίκτυο μέσω της παροχής της εγκατάστασης κατανάλωσης. Να σημειωθεί πως στον ενεργειακό συμψηφισμό κάθε σταθμός παραγωγής αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης, δηλαδή με έναν αριθμό παροχής.

Παραθέτει επίσης ένα παράδειγμα νοικοκυριού με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 4.500 κιλοβατώρες, που μπορεί να καλυφθεί με ένα φωτοβολταϊκό που κοστίζει περί τις 7.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο αυτοπαραγωγός έχει ένα συνολικό όφελος περί τα 18.000 ευρώ στην 25ετία (όσο διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού που υπογράφει ο καταναλωτής με τον πάροχό του). Η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι 12,2%. Η αποπληρωμή γίνεται μετά από 8 έτη.